TGM: az SZDSZ a zsidópárti imázsa miatt bukott

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Silány a politikai vezető rétegünk, de ez így van egész Európában. A tőke utálata és a “cigány” álnéven emlegetett szegények elleni gyűlölet tulajdonképpen a középosztály lázadása, az állami forrásokért. Az SZDSZ nem a neoliberalizmusa, hanem ‘zsidópárti imázsa’ miatt bukott. A Fidesz kormányzása alatt a szélsőjobb további térnyerése várható.

 

Politikai vezető rétegünk immáron nem képes eltitkolni saját silányságát. A Jobbik jó szereplése az EP-választáson nem lepte meg, az szerinte nem magyar sajátosság – mondja Tamás Gáspár Miklós filozófus a Hírszerzőnek adott terjedelmes interjúban. Úgy látja, most is a középosztály lázadása zajlik, amely a nagytőkével szembeni ellenszenvben és a szegényekkel szembeni gyűlöletben nyilvánul meg. A “cigány” az álneve annak az “underclass”-nak, amelyet ütni-verni kell az állami forrásokért folytatott konkurenciaharcban, amit az államfüggő középosztály, különösen a fiatal része világszerte űz – fogalmazott.

Tamás Gáspár Miklós úgy véli, az SZDSZ nem azért szavazták le, mert az emberek elutasítják a neoliberális gazdaságpolitikát – hiszen így Bokros Lajos sem jutott volna be az Európai Parlamentbe -, hanem emberi jogi, kisebbségvédő, antirepresszív hagyományai miatt. A liberálisok vereségének okai nem a megszorítások, hanem az, hogy az SZDSZ – amúgy teljesen valótlan –  “cigányvédő, buzivédő, füvező, nyugatos zsidópárt” imázsa miatt.

A Fideszre jövőre nagyon nagy választási siker várhat. Tamás Gáspár Miklós szerint “folytatják az agyalágyult neokonzervatív gazdaságpolitikát, némileg józanabbul, mint a teljesen megkattant MSZP-SZDSZ, amely semmiből nem ért semmit, semmiből nem tanul, most meg úgy tesz, mintha a választók többsége nem fejezte volna ki irántuk az undorát – vagy a közönyét. Ha minden így megy tovább, a szélsőjobboldal további térnyerése várható.”
 

[popup][/popup]