Az antiszemita Dieudonné gyűlésén élőben kapcsolták Carlost

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vizsgálatot rendelt el kedden a francia kormány annak kiderítésére: hogyan kapcsolhatták telefonon előző este az életfogytiglani börtönbüntetését töltő terrorista Carlost az anticionisták európai választási kampánygyűlésén.

Forrás: MTI

 

 

A három ember megölése miatt 1997-ben elítélt, és több más gyilkossági ügyben is eljárás alatt álló Carlos a Párizs melletti Poissy fegyházából telefonált hétfőn este a nagygyűlésre, s háromszáz szimpatizáns előtt támogatásáról biztosította az anticionisták listavezetőjét, a provokatív előadásairól ismert humorista Dieudonnét.

“Tudomásom szerint Carlosnak joga van úgynevezett előre megjelölt személyeket felhívnia, de nehezen tudom elképzelni, hogy Dieudonné köztük lenne” – jelentette ki Luc Chatel kormányszóvivő az RTL kereskedelmi rádióban. Chatel “mélyen megdöbbentőnek” nevezte az esetet, s elmondta: a kormány vizsgálatot rendelt el az ügyben. “Eléggé szürrealista, hogy Carlos fellép egy kampánygyűlésen. Ez egy újabb provokáció” – tette hozzá a kormányszóvivő.

A venezuelai születésű terroristát – eredeti nevén Ilich Ramírez Sánchezt – 1994 augusztusában fogták el a francia titkosszolgálat emberei Szudánban, s 1997 végén életfogytiglani börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas gyilkosság miatt. A közeljövőben 1982-83-ban Franciaországban végrehajtott merényletek elkövetésének vádjával kell bíróság elé állnia.

Claude Guéant, a francia elnöki hivatal vezetője május 3-án egy rádióinterjúban azt mondta, hogy az illetékes francia hatóságok vizsgálják, vajon “nyíltan antiszemita” programja miatt be lehet-e tiltani az “anticionista listát”, de a választási bizottság végül engedélyezte a jelöltek indulását.

A listavezető 43 éves Dieudonné M’Bala M’Bala kameruni apától és francia anyától született. A holokauszttagadásért és antiszemita kijelentéseiért már többször elítélt humorista legutóbb tavaly decemberben okozott botrányt, amikor legújabb provokatív műsora sztárvendégének, az első francia “tudományos holokauszttagadóként” számon tartott Robert Faurissonnak átnyújtotta a “szalonképtelenség díját”. Az esten jelen volt Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke is.
 

[popup][/popup]