Obama az izraeli telepesítés teljes leállítását akarja

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az amerikai elnök nem akar újabb telepeket vagy vadtelepeket, még a kolóniák természetes növekedésével indokolt kivételek alapján sem.
 

2009. május 28. / Hirszerzo.hu     

 

Barack Obama elnök az izraeli telepesítés teljes, kivétel nélküli leállítását akarja – jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter helyi idő szerint szerdán Washingtonban.

Izraeli tisztségviselők csütörtökön igyekeztek kisebbíteni az amerikai külügyminiszter szavainak jelentőségét, arra hivatkozva, hogy Clinton semmi újat nem mondott, hanem csak megismételte az amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő washingtoni találkozója nyomán világossá vált nézetkülönbséget.

“Obama álláspontja teljesen világos a kérdésben: nem akar újabb telepeket vagy vadtelepeket, még a kolóniák természetes növekedésével indokolt kivételek alapján sem” – szögezte le Clinton.

Izraeli médiajelentések szerint az izraeli kormány kész lenne lebontani 22, engedély nélkül létesült ciszjordániai vadtelepet. Cserébe a zsidó állam az Egyesült Államok hallgatólagos beleegyezését várná a már meglévő – közel 300 ezer izraelinek otthont adó – telepek bővítéséhez, amire az ottani népesség gyarapodása, izraeli szóhasználattal élve a “természetes növekedés” miatt lenne szükség.

 

[popup][/popup]