Az izraeli rendőrség vádemelést javasol Netanjahu ellen

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség és az Izraeli Értékpapír Hatóság vasárnap közölte, hogy vádemelést javasol Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Sara ellen a 4000-es sz. Bezeq-Walla ügyben.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Sarah a reptéren, párizsi útjuk előtt 2018. november 10. Fotó: youtube screenshot

“A Benjamin Netanjahu miniszterelnök elleni legfőbb gyanú vesztegetés, és hogy összeférhetetlenséget teremtetett azzal, hogy beavatkozott a szabályozói döntésekbe, melyekkel Saul Elovitchnak és a Bezeq-csoportnak kedvezett, mindeközben közvetlen és közvetett módon követelte a Walla híroldal tartalmának módosítását saját hasznára,”- nyilatkozta a rendőrség az Izraeli Értékpapír Hatósággal közös nyilatkozatában, amely szintén részt vett a kilenc hónapos vizsgálatban.

Netanjahu 2014 novemberétől 2017. februárig volt kommunikációs miniszter. Ebben az időben a Walla felülete jelentősen megváltozott a Netanjahu családdal szemben, és a Bezeq engedélyt kapott többek között, hogy megvásárolhassa a Yes műholdas kábelszolgáltatót, a trösztellenes kérdések ellenére.

A miniszterelnök vehemensen tagadja, hogy bármi törvénytelent tett volna.

A nyomozók szerint elegendő bizonyíték van arra, hogy Netanjahu bíróság elé kerüljön vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, valamint csalárd módon szerzett javak bűncselekményekért.

A vizsgálat összefoglalója Sara Netanjahu ellen is vádemelést javasol vesztegetés, csalás és bizalommal való visszaélés, továbbá “a nyomozati és bírósági eljárások megzavarása” miatt, akárcsak Shaul Elovitch ellen.

A rendőrség szerint a bizonyítékok azt mutatják, hogy a miniszterelnök saját hatalmát használta “Shaul Elovitch szabályozási ügyeinek előmozdítására, ideértve a Bezeq-Yes egyesülés kérdését.”

“A miniszterelnök és munkatársainak beavatkozása a Walla honlapján megjelenő tartalmakba és az oldal alkalmazottainak kinevezésébe, saját érdekei előmozdításának érdekében történt kedvező cikkek és képek megjelentetésével, valamint a miniszterelnökkel és családjával kapcsolatos kritikus tartalmak eltávolításával.”

Sara, a rendőrség szerint, a miniszterelnök nevében járt el, hogy összehangolja a Wallán megjelenő tartalmakat Elovitch feleségével, Iris Elovitch-csal és Ilan Yeshuával, a hírportál vezérigazgatójával, akik szintén vesztegetési vádakkal néznek szembe.

“A nyomozási anyagokból az is kiderült, hogy az Elovitch család befolyást gyakorolt a Wallán közzétett tartalmakra a miniszterelnök Shaul Elovitch és a Bezeq csoport javára hozott szabályozási döntéseiért cserébe, valamint a Bezeq-csoport általános üzleti érdekeinek további előmozdítása érdekében, különösen az irányítást gyakorló tulajdonosokét,” – mondta a rendőrség.

A miniszterelnök vádemelésére vonatkozó végső döntést Avichai Mandelblit főügyész fogja meghozni.

Netanjahu Twitteren reagált a rendőrség nyilatkozatára.

“A rendőrség rám és a feleségemre vonatkozó javaslatai nem meglepőek, akárcsak a közzétételük átlátszó időzítése sem. Ezek a javaslatok már eldőltek és kiszivárogtak még a vizsgálatok megkezdése előtt. A rendőrségi ajánlásoknak nincs jogi státuszuk. Csak az utóbbi időben, az illetékes hatóságok számos közszereplők elleni rendőrségi ajánlást ejtettek. Biztos vagyok benne, hogy az illetékes hatóságok ebben az esetben is az ügy kivizsgálása után ugyanazt a következtetést fogják levonni -, hogy nincs semmi, mert nem volt semmi.”

Februárban a rendőrség szintén vádemelést javasolt Netanjahu ellen az 1000. és 2000. sz. ügyekben, csalás, vesztegetés és bizalommal való visszaélés vádakban.

ujkelet.live

[popup][/popup]