I love you feliratú lufi hozta a bombát

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Péntek délelőtt egy lufihoz csatolt robbanóeszköz repült be izraeli területre és landolt az autópályáján Sá’ár Hanegev régióban. Tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre, akik irányított robbantással hatástalanították a robbanószerkezetet.

A Hamász csütörtökön azzal fenyegetett, hogy 5000 lángoló sárkányt és léggömböt küld át Izraelbe pénteken, a hetente megrendezésre kerülő “Visszatérés Menete” erőszakos tüntetéseken.

A Gázai övezetet irányító terrorszervezet egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a tűzveszélyes eszközöket Gáza különböző pontjairól fogják útnak indítani a tüntetések alatt.

A Hamász “sárkány egysége” azt nyilatkozta, ha Jeruzsálem “nem használja ki a lehetőséget, amit kínálunk,” hogy véget érjen Gáza ostroma, az övezettel határos izraeli közösségeket “sárkányok ostroma alá vonjuk”. Állításuk szerint a sárkányok akár 40 km-es távolságra is eljuthatnak.

A megjegyzés feltehetően az Izrael és a Hamász között folyó közvetett tárgyalásokra utal, mely egy hosszú távú tűzszünetért cserébe megszüntetné a Gázai blokádot.

Március 30 óta több száz tüzveszélyes anyagokkal, eseténként robbanószerrel felszerelt sárkányt és hélium léggömböt reptettek át Gázából izraeli területre, napi szinten tüzeket okozva. Közel 4500 hektárnyi mezőgazdasági terület, erdő és legelő pusztult el, csak a mezőgazdasági károk több mint 5 millió sékelre (383 millió Ft) rúgnak.

Az 5000 léggömb és sárkány egyidejű használata óriási kihívást jelentene a hadsereg számára, amely próbál megoldást találni a fenyegetés semlegesítésére. A drónokat leszámítva, amik földre kényszerítik a tűzveszélyes eszközöket, a hadsereg figyelmeztető lövésekkel próbálja elriasztani a sárkányok és léggömbök indítóit Gázában.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Címkék:Gáza, robbanó lufi

[popup][/popup]