Esterházynak, Kertésznek, Nádasnak nincs köze ahhoz a néphez, amelynek a kenyerét eszi

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Demokrata Fórum első ügyvezető elnöke kifejtette a magyar érettségivel kapcsolatos álláspontját a Magyar Hírlapnak. Sírni, zokogni kellene miatta. Pirulva szégyellem magam Bíró szavai miatt.

Forrás: Népszabadság

 

 

Az érettségi tétellé lett Spiró Györgyöt gyalázza a Magyar Hírlap. A Jönnek című vers miatt tapossák az írót, az 1984-es, nagy vihart kavart költeményt a Mozgó Világ 1987-ben közölte. Zavarhatja Bírót és barátait (lám, még ma is) az a 22 éves verssor, ami így szól: “nemcsak a szemetek tudnak magyarul”. Vagy eszi a fene őket a rendszerváltás utáni látványos sikertelenség miatt. Mert nem tudták megírni a nagy műveket. A pfujjolás és a bokacsattogtatás mellett nem maradt idejük arra, hogy megajándékozzák az utókort maradandó, emlékezetes alkotásokkal. Ilyen helyzetben tényleg nem marad más, mint azt köpködni, aki dolgozott.

A sikeres írók bűne, hogy elolvassák a könyveiket. Itthon is. Külföldön is.

Bíró Zoltán irodalomtörténész Spiró kapcsán “áttekintette”, hogy “kik a magyar irodalom kedvencei Nyugaton”. Így válaszolt: “Az agyonmenedzselt Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádas Péter. “A lényeg az – tette hozzá -, hogy ne legyen közük ahhoz a néphez, amelynek a kenyerét eszik.”

De ismerős. Ez volna a hajdani politikus irodalomtörténész áttekintése. Bíró rápillantott a magyar irodalom történetére, s eddig jutott.

Menekülj, Kosztolányi; fuss, Babits; lépj le, Karinthy; takarodj, Krúdy; húzz el, Mikszáth; ne lopd itt a napot, Móricz; mit képzelsz, te ma is pofátlanul népszerű József Attila! Vagy a ma 100 évvel ezelőtt született Radnóti!

Jön Bíró, az irodalomtörténész – az Esterházyt hajdan nagy kedvvel közlő Hitel főszerkesztője -, s benneteket is áttekint. És a végén megmondja, kinek van köze ehhez a néphez.

S kinek nincs.
 

[popup][/popup]