Peresz Washingtonba utazott, Lieberman Európába megy

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Simon Peresz izraeli államfő vasárnap hivatalos látogatásra Washingtonba utazott, Avigdor Liberman külügyminiszter pedig hétfőn megkezdi első európai körútját, amelyen felvázolja Izrael új rendezési elképzeléseit.
 

 

Simon Peresz Washingtonban részt vesz a legnagyobb Izrael-barát lobbi, az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC) ülésén. Az izraeli sajtó szerint kedden találkozik  Barack Obama amerikai elnökkel és Hillary Clinton külügyminiszterrel is és az arab-izraeli békefolyamat kérdéseit vitatja meg velük. Ez lesz Obama és Peresz első találkozója azóta, hogy Obama januárban elfoglalta az elnöki széket, illetve a februári izraeli választások eredményeképpen hatalomra került Benjámin Netanjahu miniszterelnök. 

Megfigyelők szerint Peresz látogatásával előkészíti a terepet Netanjahunak, aki várhatóan május 18-án látogat Washingtonba, hogy ismertesse a közel-keleti rendezés új izraeli tervét. Még sosem volt arra példa, hogy az izraeli államfő washingtoni látogatása megelőzze a miniszterelnökét. Bár az izraeli elnök javarészt protokolláris feladatokat lát el, egyes izraeli illetékesek az remélik, hogy Peresz enyhíti a feszültséget Izrael és az Obama-kormányzat között, amely az önálló palesztin állam létrehozásáról szóló izraeli-palesztin tárgyalások újraindítását szorgalmazza.

Peresz washingtoni útjával egy időben szellőztették meg vasárnap izraeli politikai források, hogy Netanjahu egy Egyesült Államokban születetett közel-keleti szakértőt, az 54 éves Michael Orent választotta Izrael új washingtoni nagykövetének. Oren bevándorlók családjában nőtt fel New Jersey államban, gyakran volt szakkommentátor izraeli ügyekben, és egykoron még  kongresszusi meghallgatáson is részt vett.

Avigdor Liberman  az izraeli rendezési tervek bemutatása végett tesz látogatást Rómában, Párizsban, Berlinben és Prágában. Az izraeli külügyminiszter hétfőn Rómában Silvio Berlusconi miniszterelnökkel és Franco Frattini külügyminiszterrel tárgyal. Olyan időszakban tesz európai körutat, amikor feszült a viszony az Európai Unió és Jeruzsálem között. Az EU szintén azt akarja, hogy a Netanjahu-kormány is támogassa az önálló palesztin állam megteremtését,  Izrael és Palesztina államok békés egymás mellett élését előirányzó rendezési elképzelést.

 

[popup][/popup]