Szakadár gárdisták harcászati kiképzése Tolnában

Írta: Czene Gábor / Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Katonai gyakorlatot szervezett a Magyar Gárda “szakadár” szárnyához tartozó Tolna megyei “vitéz Gömbös Gyula zászlóalj”. Az eseményről készült felvételen egy szakértő szerint főként a második világháborúból való német fegyverek láthatók.
 

 

A Dósa István vezetésével működő (a Jobbiktól különvált) Magyar Gárda egyik egysége a “Tolna megyei vitéz Gömbös Gyula zászlóalj”. Honlapjuk tanúsága szerint hősként tekintenek Szálasi Ferencre. Így nem meglepő, hogy az oldalon “fajvédelmi tízparancsolat” is található. Egy másik (nem minden elemében érthető) szöveg arról értekezik, hogy a magyar nép kereszteződésen halad át: “jobbról díszmagyarba öltözött zsidó-ágyas kurva csábít a besárgult józsidókkal, balról egy vén vörös ribanc, hátulról meg Pistike szellemi kiötlői fajtalankodnak”.

Ugyanitt értesülhetünk arról, hogy április 11-én a “vitéz Gömbös Gyula zászlóalj gárdistái, a szikrázó tavaszi időben, harcászati ismereteket sajátítottak el. 30 fő vett részt a képzésen, fiúk-lányok közösen, a megye egész területéről.” És valóban: a hírhez csatolt néhány perces videofelvételen katonai terepruhás és utcai öltözéket viselő emberek fegyverrel a kezükben szaladnak, vagy éppen állnak, és céloznak. A “harcászati ismeretek elsajátítása” erdőben zajlik. Többen árpádsávos jelképeket viselnek, egy férfi keze náci köszöntésre lendül.

A látottakról megkérdeztük a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályát, ahol tudatták: a minisztériumnak “kizárólag a Magyar Honvédség kiképzési feladataival kapcsolatban van illetékessége nyilatkozni”, egyéb szervezetek tevékenységéről a tárca nem tehet semmilyen megállapítást.

– Nem túl szívderítő látvány – kommentálta a felvételt egy neve elhallgatását kérő katonai szakértő. Elmondása szerint a képsorokon egy mesterlövészpuska és géppisztolyok láthatók, túlnyomó részük valószínűleg a második világháborúból való német fegyver. Ugyanakkor a videóból nem derül ki, hogy a gyakorlaton részt vevők csak imitálják vagy valóban lőnek-e a fegyverekkel, és ha lőnek, akkor vaktöltényt vagy éles lőszert használnak-e. Utóbbi esetben – hangsúlyozta a szakértő – bűncselekményről van szó: ennek eldöntésére szerinte a rendőrségnek hivatalból eljárást kell indítania.

A rendőrségen a felvételek megtekintése és elemzése után ígértek tájékoztatást.

Tegnap egyébként az Alkotmánybíróság (AB) segítségét kérte a fasiszta eszmék, szervezetek elleni fellépéshez Suchman Tamás szocialista politikus, amikor a testület elnökéhez látogatott. Kifogásolta, hogy az AB sorra visszadobja a gyűlöletbeszéddel, holokauszttagadással kapcsolatos törvénymódosításokat. Úságíróknak úgy fogalmazott: az AB-nek “elöl kell járnia”, a demokratikus intézmények közül egyik sem “ülhet a zsűriben, amikor fasisztoid szervezetek embereket ölnek meg”. Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnökének reagálása szerint a testület a határozataival, döntéseivel tud segíteni a törvényhozásnak.

 

[popup][/popup]