Elárverezik Hitler akvarelljeit

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Adolf Hitler két akvarelljét árverezi el egy nürnbergi aukciósház, az interneten közzétett árverési katalógus szerint a képek aláírással és dátummal vannak ellátva – írja a nürnbergi Abendzeitung című újság a csütörtöki számában.
 

 

 
A “művészet, antikvitások és más” kategóriában kínált Gehöft (Tanya) és Hofanlage am Fluss (Folyóparti udvarház) című festmények 1914-ben készültek. A képekre az aukciósház április 23-i és 25-i árverésén lehet licitálni.

A nürnbergi ház 2005-ben már adott el Hitler által festett képet, akkor az árverést lebonyolító Herbert Weidler hangsúlyozta, hogy nem akarnak hasznot húzni a kép eladásából. A 11 ezer eurós (3,2 millió forintos) vételárból származó jutalékot a fürthi zsidó múzeumnak adományozták.

A későbbi náci diktátor eredetileg festő akart lenni, azonban nem nyert felvételt a bécsi művészeti akadémiára. Nehéz körülmények között tengődő művészként számos tájképet és képeslapot festett. 2006-ban Belgiumban megtalálták a diktátor 21 művét, amelyet még az első világháború alatt festett. Az akvarelleket Angliában több mint 170 ezer euróért (49,7 millió) forintért árverezték el.
 

[popup][/popup]