Ellen Barkin 55 éves

Írta: Hölgyfórum.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Michelle Pfeiffer és Cindy Crawford után a harmadik legszebben korosodó női hírességnek kikiáltott Barkin ma tölti be 55. évét.
 

1954. április 16.-án született Ellen Rona Barkin néven egy alsó középosztálybeli zsidó család lányaként Bronxban. A manhattani High School of Performing Arts elvégzése után történelmet és drámát tanult a Hunter College-ban. Eredetileg őstörténésznek készült, de aztán a színjátszás iránti vágya a New York-i Színész Stúdióba vezérelte. Több mint alapos – hét évig tartó – felkészülés után ment csak el élete első meghallgatására, de pár éven belül jegyzett színésznővé vált. A nagy kiugrást Barry Levinson 1982-es Az étkezde című filmje jelentette.

Kommersz és művészfilmekben egyaránt feltűnt. Kisebb szerepekben láthattuk Jim Jarmusch Törvénytől sújtva című 1986-os kultuszfilmjében, 1998-ban pedig Tery Gillam Félelem és reszketés Las Vegasban című kultuszmozijában. 2004-ben pedig a rendre botrányt kavaró Todd Solondz Palindromák című filmdrámájában kapott nagyobb szerepet. A nagy móka című filmben egy rendőrségi korrupcióval foglalkozó felügyelőnőt játszva nézett Dennis Quaid körmére, A szerelem tengerében viszont a gazdag férfiakat gyilkoló sorozatgyilkos után nyomozó Al Pacino első számú gyanúsítottja volt. A Farkangyalban olyan zseniálisan játszotta el a női burokba került hímsovinisztát, hogy 1991-ben a legjobb színésznőnek járó arany Glóbuszra jelölték zenés film és vígjáték kategóriában. A mozifilmek mellett off-Broadway darabokban is rendre feltűnt szívdöglesztő szőke nős szerepekben. 1993-ban Leonardo DiCaprio szemre való anyukáját játszotta az Ez a fiúk sorsa című filmdrámában, partnere Robert De Niro volt.

Évekig tartó mellőzöttség után a 2007-es esztendő igazi jutalomjátékot tartogatott a számára, George Clooney bevette a lehetetlent nem ismerő csapatba az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik című krimiben. Gabriel Byrne-nel 1988-ban kötött házasságából két gyermeke is született, 1989-ben Jack, majd 1992-ben Romy Marion, ám a házasság még sem bizonyult stabilnak, 1993-ban különköltöztek, 1999-ben pedig hivatalosan is elváltak. 2005-ben saját produkciós céget alapított testvérével, George-dzsal és második férjével, a milliárdos pénzbefektetővel, Ronald Perelmannal, akivel 2000-ben kötött házasságot, és akitől hat évvel később vált el. A válása óta Ralph Fiennes-szel randevúzgató színésznő 40 millió dolláros végkielégítést kapott második férjétől, de jelenleg is perben áll vele, 3,4 millió dollárra perli, amiért nem fektette be közös cégükbe az általa beígért összeget.
 

[popup][/popup]