Idén is lesz Az Élet Menete Budapesten

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A fáklyás felvonulással a zsidó, roma vagy másságukért elítélt áldozatokra emlékeznek, illetve mindazokra, akik a nyilasokkal és fasisztákkal szembeszállva mentették az üldözötteket.
 

Forrás: MTI

 

 

Ebben az évben nem a holokauszt áldozatainak emléknapján, április 16-án, hanem 19-én tartják a megemlékezést, idén ugyanis 16-ra esik a zsidó húsvét, a Pészach ünnepe.

A holokauszt emléknap a Bethlen Gábor téri Zsinagóga előtt kezdődik délután öt órakor, ahonnan – az elmúlt évhez hasonlóan – a résztvevők fáklyákkal a kezükben átvonulnak a Józsefvárosi pályaudvarhoz, ahol 600 fehér léggömböt eresztenek az égbe a 600 ezer magyar áldozat emlékére.

A rendezvényt közösen szervezi az Élet Menete Alapítvány, a Mazsihisz, a Miniszterelnöki- és a Főpolgármesteri Hivatal, a Páva utcai Holokauszt és Dokumentációs központ, civil szervezetek, valamint zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek.

A felvonuláson köszöntőt mond, – mások mellett – Boross Péter, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatója, Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány elnöke, alapítója és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes.

A magyar holokauszt hivatalos emléknapjává 2000-ben jelölték ki április 16-át (a budapesti gettó felállításának napját). Ebben az évben a zsidó húsvét miatt tartják három nappal később a megemlékezést. 
 

[popup][/popup]