Aki békét akar, készüljön háborúra

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

Mozgalmas napja volt csütörtökön Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszternek. Újabb kijelentéseivel ismét vihart kavart, majd a rendőrség megvesztegetés és pénzmosás gyanúja miatt hét órán át kihallgatta.

Forrás: Népszabadság

 

 

Izrael nem hajlandó kivonulni a Golánfennsíkról – jelentette ki Avigdor Lieberman egy csütörtökön megjelent interjúban, egy nappal azután, hogy bejelentette: Izraelt nem köti a palesztin állam létrehozásáról, azaz a végső megállapodás kidolgozásáról szóló annapolisi megállapodás, és visszatér a 2003as „útiterv” rendezési tervhez. Ez utóbbinak a megvalósításához kötné a régiúj izraeli politika (ezt a felfogást követte korábban Ariel Saron kormányfő is) a végső státuszról szóló tárgyalásokat.

A 2003-as útiterv mindkét féltől bizalomépítő lépéseket várt volna: a palesztinoktól, hogy számolják fel a terrort, az izraeliektől pedig, hogy fagyasszák be a zsidó telepek építését. „A palesztinoknak fel kell venniük a harcot a terrorizmussal, le kell fegyverezniük a Hamaszt, és át kell venni tőle a Gázai övezetet” – mondta az ultranacionalista politikus.

„Nincs döntés arról, hogy Izrael tárgyalást folytasson Szíriával. Békét csak békéért cserébe kötünk, nem földért” – mondta Szíriáról a szerdán beiktatott külügyminiszter a Háárec napilapnak. Lieberman szerint téved, aki azt gondolja, hogy engedmények útján eredményt lehet elérni. „Aki békét akar, készüljön a háborúra” – mondta a külügyminiszter a Háárecnek.

Mindezzel tulajdonképpen feleslegesnek nyilvánította az előző külügyminiszter, Cipi Livni, az ellenzéki Kadima vezetőjének munkáját. Livni közölte, Lieberman elérte, hogy Izraelt senki sem tekinti partnernek.

Lieberman egyébként sok izraeli véleményét fogalmazta meg – derül ki az izraeli sajtóból. A társadalom nagy része azt látja, a véget nem érő tárgyalások nem vezettek sehova – mást kell kitalálni. Ráadásul Annapolis valóban nem hozott kézzelfogható eredményeket. Valódi politikai célja az volt, hogy a végső státuszról szóló tárgyalások újraindításával megerősítse Mahmud Abbasz palesztin elnököt az iszlamista Hamasszal szemben.

A 15 mandátumot szerzett Izrael az Otthonunk párt vezetője Netanhaju kormányfőnek is üzenhetett kemény fellépésével: emlékeztetve a Likud vezetőjét, hiába kötött koalíciót a baloldali Munkapárttal is, a kabinet életképtelen lenne az Izrael az Otthonunk nélkül.
 

[popup][/popup]