Erkölcstelen közelség a buszon

Írta: 168 Óra Online - Rovat: Hírek - lapszemle

A vallásos zsidók egyre inkább beleszólnak a társadalom mindennapi életébe Jeruzsálemben. Egy új buszjáraton kötelezővé tették az utasok nemek szerinti elkülönítését – olvasható a Der Spiegel című német hetilap internetes oldalán.

 

Az ultraortodox zsidók lakta negyedet az óvárosi siratófallal összekötő járatot egy magáncég indította, miután az Egged állami közlekedési vállalat megtagadta, hogy szegregált utazást vezessen be a nagyforgalmú 2-es járaton. A megrendelés a szállításért felelős rabbibizottságtól érkezett: erkölcstelennek tartják, hogy nem rokoni kapcsolatban álló férfiak és nők túl közel kerülnek egymáshoz a buszon.

Az Egged néhány éve kevésbé frekventált területek járatain már belement abba, hogy a busz hátuljában külön helyeket jelöljön ki a női utasok számára. Hogy élnek-e a lehetőséggel, ez csak rajtuk múlik. Egyre többször fordul azonban elő, hogy vallási fanatikusok sértegetik vagy megtámadják azokat a nőket, akik nem a kijelölt helyen ülnek.

A világi életet élők internetes fórumokon és televíziós adásokban folyamatosan hangot adnak emiatti dühüknek. A kritizálók szerint a jeruzsálemi helyzet egyre inkább az iránihoz és a szaúd-arábiaihoz kezd hasonlítani. – írta az MTI.

Az állami 2-es járat vonalán közlekedő “alternatív” busz ingyenes, viszont kötelező rajta az elkülönülés.

A Háárec című izraeli napilap szerint az elmúlt 5 évben körülbelül hatvanezer, nem vallásos fiatal hagyta el Jeruzsálemet. Többnyire csak azok az ultrakonzervatív családok maradnak a városban, amelyeknek férfitagjai életüket a Szentírás tanulmányozásának szentelik és nem járnak dolgozni. Állami segélyen élnek, emiatt a jeruzsálemi családok egyharmadának jövedelme a szegénységi küszöböt sem éri el.
 

[popup][/popup]