A washingtoni kongresszus épületében a magyar Carl Lutz-tárlat

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Megnyílt és egy hétig látható a második világháborúban zsidókat mentő svájci diplomata, Carl Lutz életét bemutató magyar fotódokumentációs tárlat a washingtoni szenátus Russell irodaépületének rotundájában.
 

 
A Carl Lutz és a legendás budapesti Üvegház című tárlat főszereplője Carl Lutz svájci alkonzul, aki több tízezer magyar zsidót mentett meg a második világháború idején Budapesten a náci koncentrációs táborokba való deportálástól. Carl Lutzot 1964-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igazai közé emelte; Bernben 1975-ben hunyt el.
 
A vándorkiállítás kongresszusi megjelenését a Carl Lutz Alapítvány, a Magyar Amerikai Koalíció, a Lantos Foundation for Human Rights and Justice, a Mensch International Foundation, továbbá a svájci, az izraeli és a magyar nagykövetség közösen szervezte. A tárlatot korábban az ENSZ New York-i székházában, a Los Angeles-i Holokauszt Múzeumban, a washingtoni Kossuth-házban és a New Brunswick-i Amerikai Magyar Alapítvány múzeumában is bemutatták.
 
Az Amerikai Magyar Föderáció (AHF) nevű szervezet a kiállítás alkalmából közleményben emlékezett meg azokról a bátor külföldi diplomatákról és magyar hősökről, aki személyes kockázatot vállalva sok zsidó életét mentették meg.
 
A szenátusi Carl Lutz tárlat keddi megnyitása – amelyen szenátorok, nagykövetek, diplomaták és helyi magyar szervezetek képviselői vettek részt – egyben a magyar nagykövetség által szervezett holokauszt emlékhónap első eseménye volt.
 
Somogyi Ferenc nagykövet üzenete szerint az emlékhónapban, március 24. és április 29. között megemlékeznek a holokauszt áldozatairól és tisztelettel adóznak “mindazon bátor férfiak és nők előtt, akik az életveszélyes körülmények ellenére több ezer magyar zsidó embert mentettek meg a náci koncentrációs táborokba hurcolástól és a biztos haláltól”.
 
A nagykövetségi holokauszt emlékhónap keretében levetítik az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre részben önéletrajzi regényén alapuló Sorstalanság című filmet. Bemutatják Fonyó Gergely alkotását, az Ocskay László százados, az elfelejtett hős című filmet, amely azon holokauszt-túlélők történetein alapul, akik a Magyar Királyi Hadsereg századosa által szervezett bátor mentőakcióknak köszönhetik életüket. Látható lesz a Biztatóan int a gyertyafény – Szenes Hanna (Blessed is the Match: The Life and Death of Hannah Senesh) című film is.
 
Jótékonysági fogadást is rendeznek az Életmentők: a holokauszt hősei (The Rescuers: Heroes of the Holocaust) című dokumentumfilm támogatásához; az Emmy-díjas Michael King egész estés dokumentumfilmet rendez, amely olyan nem zsidó diplomatákról szól, akik zsidó életeket mentettek a holokauszt idején.
 

[popup][/popup]