Közeledik a Pécsi Tavaszi Fesztivál

Írta: Kúltúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egyetemesség jegyében helyet kap a programban az izraeli és budapesti zsidó kántorok, valamint a Budapest Klezmer Band különlegesnek ígérkező koncertje is. 

Az Európa Kulturális Fővárosa program felvezető évének kiemelt eseményén három héten át, március 15. és április 7. között számos világsztár lép színpadra, a klasszikus zenei előadóktól a jazz- és világzenei együtteseken át a kortárs tánctársulatokig. A zenei programok fő vonulatát a Haydn-évhez és a Vallási kultúra pécsi évéhez kapcsolódó koncertek alkotják.

A rendezvénysorozatot – hagyományosan – a Pannon Filharmonikusok koncertje nyitja. A komolyzene, kétféle tematika nyomán, a kezdéstől a zárásig végigvonul a fesztivál programján. Joseph Haydn halálának 200. évfordulójára emlékezve mások mellett Megyesi Schwartz Lúcia és Jandó Jenő pécsi származású művészek (március 18.), valamint a Festival-Ensemble Salzburg (március 28.) adnak koncertet. A London Baroque kamarazenekar Julia Gooding szoprán-énekesnővel karöltve a Vallási kultúra pécsi éve apropóján lép pódiumra (március 23.). A Pécsi Püspökség alapításának 1000. évfordulóját emellett a Corvina Consort (április 3.), valamint a Grazi Fiúkórus és a Capella Calliope (április 7.) hangversenyével ünnepli a fesztivál, de az egyetemesség jegyében helyet kap a programban az izraeli és budapesti zsidó kántorok, valamint a Budapest Klezmer Band különlegesnek ígérkező koncertje is (március 25.).
 
Szintén hangsúlyos elem a Pécsi Tavaszi Fesztivál kínálatában a jazzmuzsika, mely először a kétnapos Nemzetközi jazzhétvége programjában szólal meg. A harmonikavirtuóz Richard Galliano és együttese, illetve a hegedűs fenomén Jean-Luc Ponty fellépésére feltétlenül érdemes lesz időben jegyet váltani a műfaj rajongóinak, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy velük egy estén koncertezik a Jazz Pistols és a David Yengibarjan vezette örmény-magyar trió is. A március 20-21-i hétvégével a kitűnő jazzestéknek azonban nincs vége, hiszen április elsején a Borbély Műhely játssza Hommáge á Kodály című műsorát.
 
A világzene műfaját afrikai és dél-amerikai sztárzenészek képviselik a fesztiválon. Habib Koité, az afrikai könnyű- és világzene egyik csillaga Bamada nevű zenekara élén az ősi nyugat-afrikai hangszerek és a nyugati harmóniák ötvözésével szólaltat meg sajátos muzsikát (március 19.). A Brazíliából induló és ott befutott, ám majd’ két évtizede Bécsben élő Alegre Correa pedig Horváth Kornél kíséretében mutatja be, mi mindent lehet kihozni néhány húr, hártya, valamint a hangszalagok virtuóz összjátékából (március 30.).
 
A szinte követhetetlen mennyiségű zenei program közé különleges táncprodukciók visznek még nagyobb lendületet. Nem lesz hiány a dinamizmusban a Doni Kozákok Művészegyüttes március 23-i műsorán – a társulat Don-vidéki folklórból merítő előadását látványos tánctechnikai és koreográfiai megoldások teszik emlékezetessé. A kortárs formanyelv és a gondolatiság mozdulatokban történő kifejezése felé vezeti a közönséget a Frenák Pál Társulat InTime című estje (március 18.), s az improvizáció izgalmas lehetőségeit tárja fel a Pécsi Balett Chance Operation című produkciója (március 26.). Méltó zárását jelenti a táncelőadásoknak az Egyesült Államokból érkező Trey McIntyre Project március 30-én rendezendő estje, mely a kortárs balettművészet napjainkban egyik legsikeresebb alkotójának termését mutatja be a Pécsi Nemzeti Színházban.
 

[popup][/popup]