Zsinagógára támadt volna, a Mazsihisz feljelentette

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Feljelentést tett a rendőrségen a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Kiss Attila rajkai önkormányzati képviselő ellen, mert a helyi politikus arra buzdította képviselőtársait, hogy támadják meg a közeli zsinagógát – közölte a Mazsihisz. 

Forrás: MTI /HVG

 

 

Kiss Attila független képviselő a közlemény szerint az e heti ülésen arra szólította fel a képviselő-testület tagjait, hogy vegyenek kaszákat, kapákat, és támadják meg a zsinagógát.     Mint írták, a képviselő azt mondta: “Mi lenne, ha 20 kilométerrel odébb lennénk? (…) Költségvetésről döntünk?! Össze kellene tépnünk, beülni az autóba, és a Kossuth utcai zsinagógát kifüstölni”.

A Mazsihisz közölte, hogy a Rajkához legközelebb eső két városban, Mosonmagyaróvárott és Győrben is a Kossuth utcában található a zsinagóga.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságnak címzett feljelentésében a Mazsihisz hangsúlyozza, hogy ebben az esetben nem egyszerűen a szólásszabadság gyakorlásáról van szó. Felszólalásával a képviselő a jelenlévőket aktív cselekvésre buzdította, arra uszította őket, hogy különböző mezőgazdasági eszközöket fegyverként használva rohanják meg a szomszédos településen található, Kossuth utcai zsinagógát – tette hozzá.
   
A szervezet közölte azt is: az interneten közzétett levelében Kiss Attila büszkén hivatkozik arra, hogy a Magyar Gárda tagja.

A Mazsihisz várja a rendőrségtől a nyomozás lefolytatását, az ügyészségtől pedig az önkormányzati képviselő bíróság elé állítását. Kiss Attila úgy nyilatkozott, hogy szót tévesztett, amikor a Kossuth utcai zsinagóga elleni kapás-kaszás támadásra szólított fel; “Kossuth téri zsinagógát” akart mondani, ami szerinte a köznyelvben a Parlamentre utal. Közölte: semmi baja a zsinagógákkal, arról pedig utólag értesült, hogy Győrben és Mosonmagyaróváron is éppen a Kossuth utcában van a zsinagóga.

Nézete szerint ugyanakkor “idegenszívű” irányítása van az országnak, vezetői – mint fogalmazott – nem kimondottan a magyar érdekeket tartják szem előtt, ezért vannak ennyire rossz helyzetben az önkormányzatok is.     Kiss Attila azt mondta, hogy nem érzi magát vétkesnek, mivel nem szándékosan sértette meg a zsidókat, így a lemondását sem fontolgatja.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtökön délután még nem tudott tájékoztatást adni arról, hogy megérkezett-e hozzájuk a Mazsihisz feljelentése.
 

[popup][/popup]