Az antiszemitizmus a válság fokmérője

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

„Az elmúlt másfél évszázad a kapitalizmust megrendítő válságainak közös politikai velejárója az antiszemitizmus erősödése. A zsidók elleni támadások számának növekedése arra figyelmeztet, hogy nagyon nagy a baj” – írja a konzervatív napilap véleményrovatában Denis MacShane munkáspárti politikus, a Globalizálódó gyűlölet: az új antiszemitizmus című könyv szerzője.

Forrás: Globusz.net

 

 

A londoni rendőrség adatai szerint az elmúlt hetekben négyszeresére nőtt az antiszemita és az iszlámellenes erőszakos incidensek száma. A zsinagógák környékén elszaporodó „Öljük meg a zsidókat” és hasonló feliratok mindennapos jelenséggé váltak. A zsidó és a muszlim diákokat egyre gyakrabban fenyegetik és bántalmazzák.

„A válsággal újra megjelent az antiszemitizmus” – írja MacShane. Ráadásul a zsidóellenesség semmit sem változott száz év alatt. A 19. század végén a Dreyfus-ügy, az 1930-as években a holokauszthoz vezető antiszemitizmus, az 1970-es években az antiszemita brit Nemzeti Front megerősödése kísérte a gazdasági visszaesést. A mostani válságban Izrael-ellenesség köntösébe bújtatva tért vissza az antiszemitizmus. A gázai háború után olasz szervezetek bojkottot hirdettek a zsidó áruk ellen, Berlinben és Amszterdamban az Izrael-ellenes tüntetés több résztvevője nyíltan antiszemita transzparensekkel jelent meg. A pápa egy holokauszt-tagadó püspököt helyett vissza hivatalába. A válság pedig tovább súlyosbítja az antiszemitizmust, hiszen sokan a pénzpiacok összeomlásáért és a zsidó bankárokat hibáztatják – figyelmeztet MacShane.
 

[popup][/popup]