Livni komoly területi engedményeket tenne a palesztinoknak

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormányalakítási megbízatásban reménykedő Cipi Livni izraeli politikus szerint komoly területi engedményeket kell tenni a palesztinoknak a békéért cserében.
 

Forrás: MTI

 

“Fel kell adnunk  Izrael földjének a felét” – jelentette ki hétfőn Jeruzsálemben, az egykori bibliai Izraelre utalva, amely magába foglalta az ország jelenlegi területén kívül a megszállt Ciszjordániát és a Gázai övezetet is.
  
A visszavonulás ezekről a területekről azért is hasznos lenne, mert segítene fenntartani Izrael állam zsidó jellegét – hangoztatta Livni, amerikai zsidó vezetőkkel találkozva.
  
Véleménye szerint Izraelnek át kell vennie a kezdeményezést, és elő kell állnia saját béketervével, elébe kell vágnia a nemzetközi tervekmek, mert ezek nem szolgálják Izrael érdekét.
  
Livni centrista Kadima pártja egy hellyel többet kapott a parlamenti választásokon, mint a fő rivális, Benjamin Netanjahu Likud pártja. Netanjahu ellenzi a nagyarányú területi engedményeket, ehelyett a palesztin gazdaság felfejlesztését ajánlaná fel a béketárgyalásokon. Netanjahu később találkozik az amerikai zsidó vezetőkkel.
  
Simon Peresz izraeli elnök várhatóan szerdán ad megbízatást kettejük közül az egyiknek a kormány megalakítására.

[popup][/popup]