Galéria lesz a dombóvári zsinagógából

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Galériává és koncertteremmé alakítják a dombóvári zsinagógát 2010-re, az épület egyben visszanyeri eredeti, 19. századi külsejét – mondta el Szabó Loránd, a Tolna megyei város polgármestere.
 

Kultúra.hu

Az 1885-ben historizáló stílusban épült, napjainkra rossz állapotba került zsinagóga 2008-ban lett Dombóvár tulajdona. A felújításra az önkormányzat a városrehabilitációs pályázat keretében nyert régiós támogatást.

Szabó Loránd tájékoztatása szerint mintegy 150 millió forintért állítják helyre az épületet. A pályázatnál figyelembe vettek restaurátori szakvéleményt, amely leírta, hogy a templom milyen jegyek alapján épülhetett. A tervezők azon voltak, hogy az oromzat stílusa az eredetihez legyen hasonló. A polgármester elmondta, hogy a zsinagóga helyreállításával kettős célja van a városnak: fellendíteni a helyi kulturális életet és visszakapcsolni az épület környezetét Dombóvár vérkeringésébe.

A tervek szerint a kulturális centrum állandó fellépési lehetőséget nyújt majd a helyi művészeti iskola drámapedagógiai és zenei szakán tanuló diákjainak, másrészt zenei eseményeknek, irodalmi esteknek, képzőművészeti bemutatóknak ad otthont. A 350 négyzetméteres épület helyreállítása 2009 nyarán kezdődik, és 2010-re, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva készül el.

A dombóvári zsidó templom jelenleg ideiglenes védelem alatt áll, és folyamatban van a végleges védelem alá helyezése – közölte Turányi Erzsébet, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Tolna megyei irodavezetője.

 

[popup][/popup]