100 év, 100 tárgy – meghívó a Magyar Zsidó Múzeum centenáriumi kiállításának megnyitójára

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Szeretettel meghívjuk a MAZSIHISZ-Magyar Zsidó Múzeum százéves fennállását ünneplő kiállításunk ünnepélyes megnyitójára, 2016. április 9. (szombat), 18:00 órára. A megnyitóünnepség közös havdalával (szombatbúcsúztatás) kezdődik a Herzl-téren, ezt követi a kiállítás megnyitója a múzeum második emeletén. (Budapest VII. ker., Dohány u. 2.)

mzsm_100___v

Az első világháború harmadik évében, 1916 januárjában Budapesten egy Hold utcai magánlakásban megnyílt a Magyar Zsidó Múzeum. A zsidó értelmiségiek kezdeményezésére indult gyűjtés eredményeképpen ekkor már közel 1500 tárgy volt látható a kiállításban, elsősorban zsidó szertartási tárgyak és a magyar zsidók történetére vonatkozó történelmi relikviák.

A zsidó kultúra tárgyi emlékeinek gyűjtése és bemutatása új jelenség volt ekkoriban; ezt megelőzően csak a Bécsben (1895), Frankfurtban, Hamburgban (1898), Prágában (1906) és Szentpéterváron (1914) alapítottak zsidó múzeumot. Budapesten már ezt megelőzően is láthattak zsidó tárgyakat az érdeklődők: 1884-ben az Iparművészeti Múzeum a világon elsőként válogatott be judaikákat is egy nagy nemzeti tárlat, a „Történelmi Ötvösmű Kiállítás” tárgyai közé. A magyar honfoglalás ezeréves évfordulóját ünneplő Millenniumi Kiállításon újra látható volt néhány judaika is – zömmel ugyanazok, mint 1884-ben.

A Múzeum a zsidó emlékezet megőrzésének új intézménye lett, közösségek, családok és magánszemélyek jutatták el a gyűjteménynek mindazt, amit megőrzésre érdemesnek, a közösség bemutatásához fontosnak éreztek. Múzeum fokozatosan egyre komolyabb szerepet töltött be a magyar zsidóság kulturális életében; jóllehet a politikai körülmények története szinte egész időszakában marginális szerepre kényszerítették. A harmincas évek zsidóellenes, majd a felszabadulás utáni időszak egyház- és kisebbségellenes ideológiája nehezítette a világszínvonalú gyűjtemény, és a komoly tudományos eredmények érvényesülését. A Múzeum gyűjteménye mindezek ellenére folyamatosan gyarapodott, hű tükreként annak, hogy mikor, mit, milyen hangsúlyokkal éreztek megőrzésre érdemesnek, és a közösség változó önképének, társadalmi szerepvállalásának bemutatásához fontosnak. A gyűjtemény ugyanolyan sokszínű lett, mint a mögötte álló társadalmi kör: vannak benne olyan tárgyak, melyek a magyar zsidók nagyfokú asszimilációját, vagy éppen ellentétesen: disszimilációját szimbolizálják. Vannak a zsidó családi büszkeségre valló, és a pusztulásból kimentett tárgyak. Mindezek mellett azok, melyeket a Múzeum vásárolt, vagy többször is megismételt felmérési-megmentési akciói keretében gyűjtött be. A gyarapodás sorrendje, a gyűjteménybe kerülés módja ezért éppen olyan informatív lehet, mint a tárgyakban megjelenő történetek.

Az 1960-as években a Múzeum gyűjteményét újraleltározták, elhagyva minden olyan információt, melyek alapján a tárgyakat eredetileg használó, majd a gyűjteménynek ajándékozó közösségek, családok, magánszemélyek azonosíthatóak, az általuk bemutatásra szánt társadalmi jelenségek értelmezhetőek lehetnének. A rendszerváltás után eltelt időszak kutatási eredményei alapján a tárgyak történeteinek egy részét sikerült rekonstruálnunk, így ma már a tárgyakon keresztül újra felidézhetjük donátoraink és a hajdanvolt zsidó közösségek emlékeit.

Kiállításunk a múzeum gyűjteményének alakulását mutatja be, a centenárium tiszteletére száz tárgyon keresztül. Minden egyes kiállított tárgy története egyedi és különleges; de ha együtt nézzük és értelmezzük őket, akkor megismerhetjük általuk a magyarországi zsidók történetének és kultúrájának szinte minden rétegét. Mindazt, amit eleink örökségül, megőrzendő és továbbadandó értékként hagytak ránk, hogy tanulmányozásuk során újra és újra megerősíthessük és újraértelmezhessük saját helyzetünket is.

Címkék:Magyar Zsidó Múzeum, Mazsihisz

[popup][/popup]