Nyugalmat hoz-e az olajág?

Írta: Krausz Viktória - Rovat: Hazai dolgaink

Egy szövevényes és lejárató kampánytól sem mentes, másfél éve tartó ügy végére kerülhet pont januárban, amelynek következményeként az Arany Alkony Idősek Otthona Olajág néven működik tovább. A névváltozatás is mutatja: tulajdonos- és üzemeltetőváltás is történik. 

Az Arany Alkony Idősek Otthonának öt budapesti intézményében összesen több mint 1300 ember lakik, és “békeidőben” megfelelő ellátásban is részesül. 2008 óta a Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) működtette az otthonokat, ám a felhalmozott tetemes adósság és a visszaélések gyanúja miatt a Fővárosi Kormányhivatal, amely felügyeleti státusszal bír, 2012. március 31-én megvonta a működési engedélyt. Az ingatlanokat birtokló cégek így eladóvá váltak, s azokat két brüsszeli zsidó alapítvány, a Brit Europe és a Chanosh vásárolta meg ősszel. Az idősotthon-hálózat új fenntartója pedig az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközösség (EMIH) által alapított Olajág Otthonok lesz, ha minden igaz, már január 1-jétől. Zsidó hitközségek hasonló tevékenysége nem ritka a nagyvilágban: számos ilyen példa van világszerte. A két brüsszeli alapítvány lehetőséget kíván adni az EMIH-nek, hogy a szociális ellátás területére is kiterjessze szolgáltatásait. A vételárról annyit közöltek, hogy arányban áll a mintegy 70 ezer négyzetméternyi ingatlan, illetve az azokat terhelő bankhitel értékével.

Dr. Pesti Imre, Budapest főváros Kormányhivatalának vezetője úgy nyilatkoztt a tulajdonosváltásról, hogy “a trükközésnek, az egyházi finanszírozás kijátszásának egész különleges története és tárháza mindaz, ami az Arany Alkonyban történt az elmúlt hónapok, illetve évek során”. A hatalmas adósság azért alakulhatott ki, mert a misszió korábban jóval magasabb, egyházi finanszírozással működtette az otthont, amióta viszont nem működhet hivatalosan egyházként, már nem tudta biztosítani a gondozottak ellátását, valamint kifizetni az ingatlan tulajdonosai felé fennálló bérleti díjat. Ezért vonta vissza a működési engedélyt a Fővárosi Kormányhivatal. A döntés következtében viszont 1300 idős ember ellátása és közel 600 alkalmazott egzisztenciája vált bizonytalanná.

Nógrádi Bálint rabbi, gazdasági vezető

A régi és az új fenntartó viszonya nem rózsás, sőt lényegében nincs is kapcsolat közöttük, ami még inkább elbizonytalanította az otthonok idős lakóit. Az átadás-átvétel nem zökkenőmentes folyamat. Az Olajág Otthonok vezetősége azt mondta: többször is próbálták “normalizálni” a kapcsolatot a misszióval, nem sok sikerrel. Hónapok óta csak “fél gőzzel” működnek az otthonok: akadozik a betegszallítás, folyamatosan romlik az étkeztetés színvonala, a nővérek, orvosok türelmetlenek a bizonytalan helyzet miatt, a hangulat nem ideális az ellátáshoz, ezért a lakók egyre inkább aggódnak. Hiába vannak az ingatlanok már az Olajág kezelésében, a szociális szolgáltatói rész fenntartását a missziónak kellene ellátnia.

Szirmai Viktor jogi szakértő

Ami a jogi procedúrát illeti: a KJPM márciusban történt működésiengedély-visszavonásást a főváros és a misszió maga is megtámadta közigazgatási eljárásban. A főváros annak érdekében tette mindezt, hogy a lehető legkésőbbre halassza a törvény szerint nyakába hulló kötelezettséget, amelynek néhány száz ellátott esetén is alig tudott volna eleget tenni, nemhogy 1300 ellátandó esetén. Az EMIH fenntartói igényének bejelentesét követően a főváros a szociális törvény módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy az esetleg felmerülő költségvetési befizetési kötelezettségeit biztosan elkerülje. November végén az Országgyűlés elfogadta a szociális törvény módosításást. A közigazgatási bíróság eljárási hibákra hivatkozva azonban visszautalta az első fokon eljáró hatósághoz, a Fővárosi Kormányhivatalhoz az Arany Alkony idősotthonok működési engedélyének visszavonását célzó eljárást.

A zuglói Paskál otthon

“Kezd kikristályosodni a jogtiszta helyzet, a fenntartóváltás várhatóan legkésőbb január elején lezajlik, a működési engedély birtokában pedig felmérjük, melyek a legszükségesebb javítanivalók, a felújításra szoruló épületeket rendbe tesszük, elvégezzük a karbantartási munkákat, és nyugodt életet kívánunk biztosítani a lakóknak. A szociális és az egészségügyi ellátásra helyezzük a legnagyobb hangsúlyt” – magyarázta a terveket Nógrádi Bálint, az EMIH operatív vezetője. Az új fenntartóval az intézmények ökomenikus, világnézet-független jellege nem változik. A lehetőségek csak bővülnek majd: a kóser étkezés, a rabbi vezett imák, a Biblia-tanulás, valamint a zsidó hagyományok közös megünneplésének lehetősége adottá válik. A lakók igényeihez igazítva minden, korábban is nyújtott felekezeti szolgáltatás változatlan formában megmaradt. Az új fenntartó kulturális programokkal, kirándulásokkal, közösségi foglalkozásokkal tervezi bővíteni az időseknek nyújtott szolgáltatásokat. “Biztonságos és kiszámítható életet, az alap- és speciális ellátásokon kívül szakmailag profi csapatot, jó szót és kedvességet adunk lakóinknak” – szögezte le Nógrádi Bálint.

 

Az Olajág és munkatársai

Staller Judit a szociális szakértő, Tóth Gábor felel a kommunikációért, Szirmai Viktor a jogi ügyekért, Szerényi Ádám a gazdasági koordinációért, Csuhai Attila az ingatlanok üzemeltetéséért, míg Sági Iván a szolgáltatási folyamatok minőségbiztosítását, Nógrádi Bálint pedig a gazdasági ügyeket tartja kézben.

Az Olajág személyi térítésének havi díja az idősek nyugdíjának maximum 80 százaléka lehet, azaz 80-100 ezer forint. Ehhez jön a személyenkénti állami normatíva, ami hasonló nagyságrendű. Az összegek törvényileg szabályozottak.

Zuglóban kettő, Csepelen, Törökbálinton és a VIII. kerületben egy-egy intézmény tartozik a cégcsoporthoz. Az ingatlanok összértéke több milliárd forint. Egy intézményben 100-150 lakó él, telt ház szinte sosincs,  jelenleg kb. 80 százalékos a kihasználtság, ami többek között az elmúlt másfál évben zajló események következménye, de az új fenntartó reményei szerint a megfelelő körülmények és az ellátási színvonal visszaállításával a kihasználtság mértéke növekedésnek indul. A medencével, pezsgőfürdővel, infraszaunával és masszázsszobával felszerelt Vezér utcai Paskál lakópart a legmodernebb: négy épületből áll, amelyek alul folyosóval vannak összekötve, ami főként télen praktikus.

Krausz Viktória

[popup][/popup]