Ros hásáná kettős üzenete

Írta: Dr. Kurucz Ákos rabbi - Rovat: Hagyomány

Az alábbi történet viszonylag friss, 6 éve esett meg. Slomó Werdigernek, az Outerstuff nevű, sportfelszerelést gyártó amerikai cég vezérigazgatójának Oh Dzsun, Dél-Korea ENSZ nagykövete telefonált és vacsorára hívta egy New York-i kóser étterembe.

Dr. Kurucz Ákos rabbi

A vezérigazgató nem tudta, mi a találkozás célja, de elfogadta a meghívást. Az étteremben a nagykövet őszintén elmondta neki, hogy noha korábban negatív sztereotípiái voltak a zsidókkal és Izraellel kapcsolatban, ezek eltűntek és el is mondta ennek okát:

„A lányom gyakornoki állást kapott Önnél, az Outerstuffnál, és négy dolog lenyűgözött abból, amit mesélt a munkahelyéről. Az első, hogy minden nap délután fél 2-kor – bármilyen projekt volt éppen folyamatban – a férfiak felfüggesztették a munkát, összegyűltek, átmentek a tárgyalóba és csendben imádkoztak. A második, hogy minden pénteken kora délután befejezték a munkát, bezárták az irodát, mert készültek a szombatra – és mindenkit hazaküldtek, akármilyen vallású volt. A következő, ami csodálatra méltó volt: a lányom megfigyelte, hogy ha adománykérők jöttek, mindenkinek adtak, bármilyen célra gyűjtött. Az utolsó dolog, hogy mindenkivel, így a lányommal is, kedvesen és tisztelettel bántak.  Mivel ilyen fantasztikus, életre szóló élménnyel és életbölcsességgel gazdagították a gyerekemet, visszafizetem Önnek a gyakornoki ideje alatt neki kifizetett összes munkabért.”

A vezérigazgató azt válaszolta, hogy a pénzt nem fogadja el, mert a lány tisztességesen megdolgozott érte.

A nagykövet azzal folytatta: „Mivel az Ön cége teljesen megváltoztatta a zsidókról bennem kialakított képet, háromszor is az Izraelt elítélő ENSZ határozat ellen szavaztam. A háromból az egyik alkalommal az én szavazatom miatt bukott el az Izrael-ellenes javaslat.”

A fenti történetben ros hásáná kettős üzenetét találjuk: ahogyan az Ászeret Hádibrot, a Tízparancsolat kőtáblái közül az egyiken az ember Istennel szembeni kötelességei szerepelnek, míg a másikon a többi emberrel szembeni viselkedési normákat látjuk, ugyanúgy ros hásáná is mint két kőtábla írja elő a kétirányú viselkedést. Kötelességeink kétirányúak: az ember egyrészt forduljon tisztelettel a másik emberhez, viszonyuljon hozzá korrekt módon. Másrészt arra emlékeztetnek az újév napjai, hogy az ember az életét a Tóra alapelvei szerint rendezze be, ünnepelje a sábeszt és az ünnepeket a szerettei körében, imádkozzon szívből, minden nap.

Boldog új évet kívánok!

[popup][/popup]