Megérkezett Izraelbe a Sassoon-kódex, a legrégebbi teljes héber Biblia

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Történelem

 A kódexet ez év májusban 38 millió dollárért vásárolták meg egy New York-i árverésen, majd a Tel-Avivi ANU múzeumnak (A zsidó nép múzeuma) adományozták. Az ár a 12 kilogrammos Bibliát a történelem legdrágább zsidó kéziratává teszi.

Fotó: .anumuseum.org.il

A héber Biblia legrégebbi ismert legteljesebb kiadása csütörtökön érkezett Izraelbe, és a tel-avivi ANU Múzeumban lesz látható – közölte a múzeum csütörtökön.

A kódex nem csupán a héber Biblia jól ismert szövegét tartalmazza, hanem a szöveg hangos olvasását szabályozó jeleket is. A Tórából való hangos felolvasás hagyományait a hetedik századig szóban adták tovább. Ezután az utasításokat küön e célre kifejlesztett jelekkel adták meg, és a margókon és az oszlopok között jegyzeteket tettek hozzá. Ezeket a jegyzeteket maszoretikus jegyzeteknek nevezik, és a Codex Sassoon bőségesen tartalmaz ilyeneket. (A maszoréták a Biblia értelmezői voltak a 6-10. század táján.)

A világon három könyvet ismernek el teljes maszoretikus szövegként: a jeruzsálemi Izrael Múzeumban kiállított Aleppói Kódexet, a szentpétervári múzeumban kiállított Leningrádi Kódexet és a Codex Sassoont.

A kódex a múzeum szerint több mint 1100 évvel ezelőtt készült a mai Izrael és Szíria határvidékén.

A dokumentum egy kritikus átmeneti időszakban született: amikor a zsidó szóbeli hagyományokat véglegesen írásban rögzítették.

A kódex sorsa a 14 századtól a 20. század elejéig ismeretlen. 1929-ben David Solomon Sassoon gyűjtő 425 dollárért megvásárolta, és újrakötötte. Azóta magántulajdonban volt egészen mostanáig.

Haaretz

Címkék:zsidó kézirat

[popup][/popup]