Hová hintik a vért? – Misna magyarul, Zvahim 5.

Írta: Uri Asaf - Rovat: Hagyomány

„A bika és a bak vágása az oltár északi oldalán történik. Vérük összegyűjtése a szolgálati edényben északon történik. Vérükből a párochet-re és az arany oltárra hintenek. Ha ebből egy is elmarad, a szertartás érvénytelen. A maradék vért a külső (oltár) nyugati oldalának alapzatára öntik.”

A Templom hegyi aktivisták apészachi áldozatot sütik (Forrás: Wikipedia)

Zvahim 5

 Zvahim 5/1

Hol van az áldozatok (vágásának) helye? A legszentebb áldozatokat (az oltár) északi oldalán vágják le. A jom kipuri bikát és bakot az északi oldalon. A vér összegyűjtése az erre való szolgálati edényben történik az északi oldalon, a vért a frigyláda rudai közé, a függönyre[1] és az aranyoltárra hintik. Ha ebből valamelyik művelet elmarad, ez az egész szertartást akadályozza. A maradék vért az oltár nyugati alapzatára öntik, ha ez elmarad, nem akadály.

 

Zvahim 5/2

A bika és a bak vágása (az oltár) északi oldalán történik. Vérük összegyűjtése a szolgálati edényben északon történik. Vérükből a párochet-re és az arany oltárra hintenek. Ha ebből egy is elmarad, a szertartás érvénytelen. A maradék vért a külső (oltár) nyugati oldalának alapzatára öntik. Ha ezt nem teszik, nem akadály. Ezt és ezt (a bikát és a bakot) a bet ha desen-ben[2] égetik el.

 

Zvahim 5/3

A közös és az egyéni bűnáldozatok[3]. Ezek a közös bűnáldozatok: a hónap kezdetének és az ünnepek bakjai: vágásuk (az oltár) északi oldalán, vérük gyűjtése a szolgálati edényben az északi oldalon történik, a vért az oltár négy szarvára hintik. Hogyan? (A pap) felmegy az oltár lejtőjén, és az oltár peremére lép, majd a délkeleti szarvhoz és az északkeletihez lép, majd az északnyugatihoz, a délnyugatihoz lép és (vért hint). A vér maradékát az (oltár) déli alapzatára önti. (A húsból a papok) a függönyök oltalmában, ugyanazon a napon esznek, éjszaka, legkésőbb éjfélig.

 

Zvahim 5/4

Az égőáldozat (héb. olá) a legmagasabb szentségű áldozat. Vérét a szolgálati edényben (az oltár) északi oldalán gyűjtik össze. Ez a vér két hintésre való, amely négyet[4] tesz ki. A vért az északkeleti és a délnyugati szarvakra hintik de nem pontosan, hanem úgy, hogy a másik két szarvra is jusson a vérből. (Az áldozati állatot) megnyúzzák és feldarabolják, majd a húst teljesen elégetik.

 

Zvahim 5/5

A közösség béke- és bűnáldozata. (Az utóbbi) az ún.  ásám. (Ezek közé tartozik) a rablás és csalás, a szolgáló elleni erőszakért járó ásám, és a názirita és a leprás (mecorá) bűnéért[5] való vezeklés, ún, ásám táluj, melyet északi oldalon vágnak le és ugyanott fogják fel a vért, melynek hintése kétszeres, mely négyfelé jut. Ennek a húsát a függönyök mögött fogyasztják a férfi papok[6] éjszaka, legkésőbb éjfélig.

 

Zvahim 5/6

A hálaadó és a nazirita kos áldozata kisebb szentségű, melyek vágása minden esetben az ázárá-ban[7] történik. Ezen áldozatok vér-hintése kettő, mely négyszeres, és az áldozat húsa a város akármelyik helyén ehető nappal és éjszaka, éjfélig. Ugyanaz az eljárás az áldozat különböző részei, és a murám számára, melyeket leválasztottak a papok számára[8], és ebből a pap felesége, gyermekei és rabszolgái is ehetnek.

 

Zvahim 5/7

A béke (hálaadó) áldozat kisebb szentségű, és a szentély udvarában bárhol levágható, vérének két hintése, akár négy, húsa két napon és egy éjszaka során ehető, ugyanígy a murám, mely a pap és háza népe számára ehető.

 

Zvahim 5/8

Az állatok közül az elsőszülött, az állat tizede és a peszahi áldozat kisebb szentségű áldozatok, vágásuk mindig a templom előcsarnokában történik, vérükből egyetlen hintés szükséges, az oltár alapzatára. Fogyasztásuk: az elsőszülött mindig a papoké, a tizedből bárki ehet, és ez a város bármely részén, két napon és egy éjszakán keresztül, éjfélig. A pészahi áldozatot csak éjszaka ehetik, éjfélig, és azok által, akiket előjegyeztek, a húsa csak sülve ehető.

 

[1] függöny: párochet

[2] bet ha desen: hamu gyűjtő

[3] bűn áldozatok: hátáot

[4] mind a négy szarvra jut a vérből

[5]va a názirita holttesthez nyúlt

[6] és nem a feleségeik

[7] ázárá: a Templom udvara

[8] héb. murám – emelni szóból – az állat melle és combjai

Címkék:Misna, Zvahim

[popup][/popup]