„A vegyes házasságokban élőket nem veszíthetjük el”

Írta: Gadó János - Rovat: Hagyomány

Heisler András Mazsihisz elnök a vegyes házasságról

 

„A magyar zsidók többségének a házastársa nem zsidó, és majdnem kétharmaduk úgy gondolja, hogy ezzel a világon semmi baj nincsen. A fiatalabb generációk még inkább így gondolják.

A magyar zsidók döntő többségének hagyománytudatában a zsidóság csak az egyik hagyományelem: 73%-uk valamilyen formában megünnepli a karácsonyt, a kereszténység emblematikus, mára kissé elvilágiasodott ünnepét. (…)

A vegyes házasságokban élőket nem veszíthetjük el. Sem erkölcsi, sem gyakorlati okokból nem szabad ellöknünk magunktól őket, otthont kell teremtenünk számukra és a gyerekeik számára közösségeinkben, vonzóvá kell tenni számukra a zsidóságot – talán ennek kell lennie egyik legfontosabb célkitűzésünknek a következő évtizedekben. Oktatási, egészségügyi intézményeink már ma is – a magyar zsidó felekezetei intézmények között egyedüliként – származástól és vallási meggyőződéstől függetlenül nyitottak minden magyar állampolgár számára.”

Heisler András: Nyitás vagy eltűnés – zsidókérdés Magyarországon 2018-ban
index.hu, 2018. július 5

Budapest, 2013. június 27.
Heisler András, akit elnökévé választott a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) rendkívüli közgyûlése a szervezet budapesti székházában 2013. június 27-én.
MTI Fotó: Kallos Bea

„Valamelyik interjúban azt mondta, hogy „a vegyes házasságban élőket nem veszíthetjük el”. A neológia mai vallásos felfogásába ez belefér?

Kovács András felmérése szerint a mai magyarországi zsidók 70 százaléka vegyes házasságban él.* Ha ezt a tendenciát extrapoláljuk néhány évtizedre előre, akkor azt kapjuk, hogy elfogy a zsidóság Magyarországon. Ezért úgy gondolom, hogy a vegyes házasságokban élők közösségünk értékes tagjai kell, hogy legyenek. Nem a vallást akarjuk reformálni. De mondjuk, hogy van egy zsidó fiú és egy nem zsidó lány. Ha a mi zsinagógánkba akarnak járni, ha a mi iskolánkba viszik a gyereküket, ha eljárnak a mi rendezvényeinkre, ha adományozni akarnak, ha velünk együtt akarnak örülni az ünnepeinknek, akkor nekik ott a helyük. Ugyanakkor halachikusan mindennek rendben kell lennie – ezért vannak a rabbik, hogy ezt segítsék. Ha ezeket a családokat be tudjuk vonzani az iskoláinkba, a zsinagógáinkba, akkor megvan a lehetősége, hogy a nem-zsidó partner betérjen a zsidóságba, és onnantól kezdve egyenrangú tagjává válik a közösségnek.

Gadó János: “Kooperálni kívánunk, nem kollaborálni” – beszélgetés Heisler Andrással, a Mazsihisz elnökével. Szombat.org. 2019. május 10.

* Ez az arány a 18-24 éves korosztály családi hátterére vonatkozik.

[popup][/popup]