A kulturális különbségek közös erőt képesek létrehozni

Írta: Moshe Silberhaft - Rovat: Hagyomány

“Mindannyiunk számára fontos… hogy büszkék legyünk arra, kik vagyunk. Ugyanakkor ápolnunk kell kapcsolatainkat másokkal és fel kell ismernünk a sokféleségben rejlő azonosságot.”

Moshe Silberhaft, “afrikai főrabbi” akinek munkájáról a Szombat is tudósított, nagyünnepi üdvözletében az alábbiakat írja:

 

Kedves Barátaim,

Ahogy közeledik Ros Hasáná, az emberek közötti jobb megértésben reménykedünk, a világ minden polgára számára jobb életet kívánunk, azt, hogy ápolják kapcsolataikat egymással, valamint ünnepeljék, mintsem megvessék a különbözőséget. “Mindannyian saját hagyományainkhoz igazodó sorsra törekszünk.” Ez arra emlékeztetett, hogy multikulturális társadalmunkban számos vallás és kultúra hitvilágával és hagyományaival találkozunk. Mindannyian hagyományainknak megfelelő módon próbáljuk alakítani sorsunkat. Ugyanakkor mindannyian társadalmunk szerves részei vagyunk. Úgy vélem, az emberek egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak arra, hogy a saját maguk és mások  közötti különbségek alapján határozzák meg önmagukat. Igen, mindannyiunk számára fontos saját, egyéni identitásunk és hogy büszkék legyünk arra, kik vagyunk. Ugyanakkor ápolnunk kell kapcsolatainkat másokkal és fel kell ismernünk a sokféleségben rejlő azonosságot. Most, amikor a pusztító szélsőségesség vonul végig törékeny világunkon, még inkább hangsúlyoznunk kell azokat az értékeket és törekvéseket, amelyek összekötnek minket. Egymás megértése kulcsfontosságú egy erkölcsös társadalomban. A kulturális különbségek olyan közös erőt képesek létrehozni, melyből az egész emberiség tanulhat.

Martin Luther King egyszer azt mondta: „Megtanultuk a levegőben repülni, mint a madár és a tengerben úszni mint a hal, de nem voltunk képesek megtanulni a testvéri együttélés egyszerű művészetét.” Közel háromezer évvel ezelőtt a Zsoltárok könyve így fogalmazott: “Ímé, mily jó és mily gyönyörűséges, a mikor együtt lakoznak az atyafiak!.” Ros Hasáná, a mi újévünk a világegyetem születéséről emlékezik meg. Közösségek fognak ünnepi hangulatban gyülekezni, hogy közös énekkel és imával fohászkodjanak a Mindenhatóhoz: Emlékezzen meg minden nemzetről, így hangsúlyozva az egész emberiség iránt érzett aggodalmunkat. Az elmúlt évben oly sok erőszakot és ellenségességet tapasztaltunk, ijesztő gyűlölet és intoleranciát. Kívánom, hogy az elkövetkező tizenkét hónap mindannyiunk számára egy jobb életet hozzon! Sáná tová!

MOSHE SILBERHAFT
“AZ UTAZÓ RABBI”

Az Afrikai Zsidó kongresszus Regionális Igazgatója

Polgár György fordítása

 

Címkék:Jom Kipur, Ros Hasana

[popup][/popup]