Heti Midrás: és lesz jutalmául (ekev)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

„És lesz jutalmául annak, hogy hallgattok a rendeletekre, megőrzitek, hogy megtegyétek azokat, megőrzi neked az Örökkévaló, a te Istened a szövetséget és a szeretetet, melyről megesküdött őseidnek. És szeret téged, megáld és megsokasít, megáldja méhed gyümölcsét és földed gyümölcsét, gabonádat, mustodat és olajodat, marháid fajzását és juhaid szaporodását a földön, melyről megesküdött őseidnek, hogy neked adja.

 

A heti szakasz héber címe: „ekev”. Az „ekev” kötőszó mindennapi jelentése: nyomában, eredményképpen, következtében, sarkában, stb. Ezt a szót „hordozza” Jákob a nevében – (J)ákov –, aki születése pillanatában az előtte kibújó Ézsau (ikertestvére) sarkába kapaszkodik.

A hatszáztizenhárom parancsolat közül van könnyen betartható és keményebb, szigorúbb parancsolat. Van, aki azonban nem veszi komolyan a „könnyű” parancsolatokat, és (a sarkával) rájuk tapos. A midrás ezt (is) az „ekev” szóval fejezi ki. 

„És lesz jutalmául annak, hogy hallgattok…”,. Ezt kérdi a zsoltár (49, 6): „Miért féljek bajnak napjaiban, mikor bűn környez sarkaimon”.
A Szent, neve áldott, áldott legyen azért, mert Izraelnek Tórát adott, melyben hatszáztizenhárom parancsolat van, közöttük könnyű és nehéz.

A „könnyű” parancsolatokkal az emberek nem igen törődnek, eldobják azokat, és a sarkukkal rátaposnak, éppen ezért Dávid félt az Ítélet napjától, és így szólt:

Világ ura, a Tóra nehéz parancsolataitól nem félek, de akkor mitől félek? A könnyű parancsolatoktól, melyek valamelyikét netán megszegem, csak azért, mert könnyű előírásról van szó. Pedig Te azt mondtad: mind a könnyű, mind a nehéz parancsolatban egyaránt légy körültekintő (óvatos).

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el
 

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]