Heti Midrás: Ez a tannak törvénye (Hukát)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A „Hukát” komor és rejtélyes fejezet. Elhangzik benne a vörös tehén hamvának parancsolata, szó esik a szomjas és fáradt nép lázongásáról, és a vízfakasztásról, melynek Mózesre nézve szomorú következménye lett, és végül Áron haláláról: „Elindultak Kádesből és elérkeztek Izrael fiai, az egész község, a Hór hegyéhez. És az Örökkévaló szólt Mózeshez, meg Áronhoz a Hór hegyén, Edom országának határán, mondván:

 

Vedd Áront és fiát, Elázárt és vidd föl őket Hór hegyére. Vetesd le Áronnal az ő ruháit és öltöztesd fel azokba Elázárt, az ő fiát; Áron pedig takaríttassék el és ott meghal. Mózes cselekedett, amint az Örökkévaló parancsolta; fölmentek a Hór hegyére az egész község szemei láttára. Mózes levettette Áronnal a ruháit és felöltöztette azokba Elázárt, az ő fiát; Áron pedig meghalt ott, a hegy tetején. (4Mózes 20, 22-28)

„És az Örökkévaló szólt Mózeshez, meg Áronhoz a Hór hegyén… gyűjtessék össze Áron a népéhez”. Ebből azt tanuljuk, hogy a cádikoknak jelentik a haláluk napját, hogy „koronájukat” (még időben) átadhassák a fiaiknak. Miért nem halt meg Áron úgy, mint Mirjám, hogy csak (utólag) bejelentik, hogy Áron összegyűjtetett? Példa erről: volt egyszer egy király és annak két kincstári felügyelője, akik semmit nem tettek királyuk szándéka ellen. Az egyik tartott (a kincsek között) egy ékes köpenyt, melyet a király szeretett volna (felölteni). Így szólt a király: annak ellenére, hogy a köpeny az enyém (a birtokomban van) nem veszem fel addig, amíg nem szólok erről.

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]