Heti Midrás: mikor meggyújtod a mécseseket (beháálotechá)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A Frigysátor (Ohel Moed) munkálatainak megkoronázása az a pillanat, amikor Áron meggyújtja a mécseseket: „beszélj Áronhoz, és mondd meg néki, mikor meggyújtod a mécseseket, hét mécses fog világítani, a menóra előtt” (4Mózes 8, 2). A régi magyar fordítás így szól: „felrakja” a mécseseket, azonban a héber „háálá”, a meggyújtásra vonatkozik, a mécses magasba csapó lángjára. 

 

Rasi azt mondja, hogy a mécsesek meggyújtása azért követi a törzsi fejedelmek oltáravatási szertartását („Nászo” fejezet), mert Áronnak fájt, hogy (ő és a többi lévita) nem sorakozhatott fel együtt a fejedelmekkel. Rasi a Midrás Tánhumá-ból idéz: „az Isten így szólt Áronhoz, az életedre! Te kiválóbb dolgot fogsz cselekedni, te fogod előkészíteni és meggyújtani a menóra mécseseit.”

Mikor meggyújtod a mécseseket. Miről ír (a Tóra) az előző fejezetben? „És áldoztak a fejedelmek” (4Mózes 7, 10). Ezt mindjárt követi: „beszélj Áronhoz, és mondd meg néki, mikor meggyújtod a mécseseket”. Ezzel azt mondja (a Tóra): „akik Őt félik, nincs fogyatkozásuk” (Zsoltárok 34, 9). Az előző fejezetben írva van, hogy tizenegy törzs áldozott, de a Lévi törzse nem áldozott.
Efrájim és a többi fejedelem áldozott, a léviták fejedelme nem. És ki a léviták fejedelme? Áron, ahogy mondták: „Áron nevét írd fel a Lévi (törzs) pálcájára” (4Mózes 17, 18).

Mivel Áron nem áldoz(hat)ott a fejedelmekkel, így szólt: jaj nekem, talán nem vagyok méltó a Lévi törzséhez? A Szent, áldott legyen, hozzáküldte Mózest, mondván , szólj Áronnak, hogy ne féljen, mert nagy dologgal bízom meg: „beszélj Áronhoz, és mondd meg néki, mikor meggyújtod a mécseseket…”.  És az áldozatok? (Csak) addig lesznek, amíg a Szentély fennáll, de a mécses örökké lobogni fog a menóra előtt. (Ez) az áldás, mellyel fiaimat megáldod, soha nem szűnik meg.


A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]