Heti Midrás: számold meg Kehát fiait (Nászo)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A népszámlálás befejeztével az izraeliták tábora útra kész. Mózes előírásai szerint „becsomagolják” a Gyülekezet Sátrának minden kellékét, még az oltárt is. Ebben a feladatban mindenkinek megvan a kijelölt helye. A sátor takaróiért például Gerson fiai a felelősek. 

 

A „Nászo” törvényekkel is foglalkozik, köztük a házasságtörő asszony esete: „szól aztán az Örökkévaló Mózesnek, mondván: Szólj Izrael fiainak, és mondd meg nékik: Ha vétkezik valakinek a felesége, és hűtlenné válik iránta; és hál valaki ő vele közösülve, és az ő férje előtt titok marad, és elrejtetik, hogy ő megfertőztetett, bizonyság pedig nincs ellene, sem bűnön nem kapták; de felgerjed ő benne a féltékenység lelke, és féltékenykedik a feleségére, mivelhogy az megfertőztetett; vagy felgerjed ő benne a féltékenység lelke, és féltékenykedik a feleségére, jóllehet az meg nem fertőztetett” (4Mózes 5, 11-14). A midrás részletesen leírja a „hűtlen asszony” (héb.: isá szotá) vizsgálatát. Ugyanerről olvashatunk a Misna „Nasim” c. traktátusához tartozó „Szotá” fejezetében is.

„Ha vétkezik valakinek a felesége”. Mesterünk kérdi: ha valaki féltékeny a feleségére, miként cselekedjen? A bölcsek a következőképpen határoztak: ha féltékeny a feleségére, felkíséri őt a jeruzsálemi Nagy Törvényszékhez (héb.:Bet-din há-gádol), ahol figyelmeztetik az asszonyt, ahogy a főben járó bűnök tanúinál szokásos. Ezután elviszik őt (az asszonyt) a (Szentély) keleti kapujához, a Nikanor kapuhoz, ahol asszonyok szülés után és bőrbetegek (lepra) tisztulnak, valamint a házasságtörőt (asszonyt) „itatják”.

A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]