Heti Midrás: szólj a papoknak (emor)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

A gyász, a halott érintése és a halottal járó bármilyen tevékenység (szállítás, mosdatás, temetés, stb.,) rituális tisztátalanság forrása, és a kohén (pap) számára komoly elővigyázatosságot követel: „Szólt az Úr Mózesnek: Szólj a papoknak, Áron fiainak, és mondd meg nékik: (senki) ne legyen tisztátalan a halottól az ő népe között; kivéve a legközelebbi vérrokonát

 

Ezen kívül a főpapot és a szolgáló papot számos parancsolat köti, például csak szűzlányt vehet feleségül, nem köthet házasságot elvált asszonnyal, özveggyel, prostituálttal, tiltott házasságból született nővel, stb. 

„A pap, aki nagyobb a testvéreinél”. Miért hívják „főpapnak”, héb.: kohén gádol (nagy pap)? Mert öt dologban „nagy”: szépségben, erőben, gazdagságban, bölcsességben és az évek számában.

Szépség, hogy paptársainál szebb legyen; erő, kitűnjön erejével. Emlékezz, ahogy Áron egymaga „lendítette” a levitákat, huszonkét ezret egy nap alatt. Hogyan lendítette őket? Elővezette, a levegőbe emelte, majd lerakta őket. Tény, hogy nagyon erős volt; és a gazdagság? Ha nem volt gazdag, a többi pap azzá teszi.


A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]