Heti Midrás: Tánhumá, midőn elbocsátotta a Fáraó a népet, (Besáláh)

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány

„És volt, midőn elbocsátotta Fáraó a népet, nem vezette őket Isten a filiszteusok országának útján, mert közel volt az, mert azt mondta Isten, nehogy megbánja a nép, háborút látva és visszatérjen Egyiptomba” (2Mózes 13, 17). Az aggodalom nem volt alaptalan, mert röviddel a Nádas tengeri (Vörös tenger) megmenekülés után fel kellett venni a harcot Ámálekkel, pedig a hébereknek még nem volt képzett seregük

 

Az aggodalom nem volt alaptalan, mert röviddel a Nádas tengeri (Vörös tenger) megmenekülés után fel kellett venni a harcot Ámálekkel, pedig a hébereknek még nem volt képzett seregük. De az ütközetet is csoda kíséri: amíg a próféta kezei a magasba mutatnak, Izrael fiainak serege verhetetlen. A harcosokat Józsua vezeti, a magaslaton ülő Mózes két karját pedig Áron és Húr támogatják.

Így szólt Mózes Józsuának: „válassz ki nekünk férfiakat, és ütközz meg Ámálekkel, holnap a domb tetején leszek és Isten pálcája a kezemben” (2Mózes 17, 9). Ebből azt tanuljuk, hogy Mózes tanítványát, Józsuát olyanná formálta, mint ő maga. Mondhatta volna azt is, hogy „válassz ki nekem”, de ő azzal tanított, hogy azt mondta: „válassz ki nekünk”. Józsua tanítvány volt, akit Mózes a saját képére formált. Ebből tanuljuk azt, hogy a tanítványod becsülete legyen fontos számodra, mint a saját becsületed. És kitől származik az, hogy felebarátod becsülete legyen épp olyan fontos, mint a mesteredé? Árontól, aki így szól Mózeshez, „kérlek, uram ne ródd fel nekünk vétkeinket, amit oktalanul cselekedtünk, és amit vétkeztünk” (4Mózes 12, 11). De hiszen a bátyja volt!? Ebből azt tanuljuk, hogy mesterként tisztelte. És azt honnan tanuljuk, hogy a mester becsülete olyan, mint az istenfélelem? Józsuától: „és szólt Józsua, Nun fia, Mózes szolgája ifjúkorától fogva, és mondta: Uram, Mózes, börtönözd be őket” (4Mózes 11, 28). Uram, Mózes, ahogy a Szent, neve áldott, bezárta őket, te is megteheted.


A Heti Midrás teljes szövege ide kattintva olvasható el

 

mózes_vöröstenger.jpg 

Mózes átkel népével a Vörös tengeren

Címkék:Heti Midrás

[popup][/popup]