Zűrök az izraeli Oscar-nevezés körül

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 25. Mivel már csak napok vannak hátra az idegen nyelvű Oscar-nevezések beadásának határidejéig (október 1.), nap mint nap kapunk friss híreket a témában. Most például azt, hogy az izraeli nevezés, a Cannes-ban hatalmas sikerrel vetített Bikur hatizmoret (A zenekar látogatása) ellenlábasai azzal érvelnek, hogy mivel a film több mint 50 százalékában angolul beszélnek benne a szereplők, nem a legmegfelelőbb választás arra, hogy Izraelt képviselje az Oscar-versenyben.

  Bikur hatizmoret_a zenekar_latogatas  
  Részlet a Bikur hatizmoret c. filmből  

Az alig negyvennyolc óra alatt lejátszódó sztoriban egy Izraelbe tévedt egyiptomi rendőrzenekar egy ismeretlen sivatagi betonvároskában ragad. Amikor végül kénytelen-kelletlen segítséget kérnek a helyiektől, a kezdeti rettegés és távolságtartás helyét átveszi az óvatos barátkozás. Még szép, hogy angolul van az egész film.

Nagyon finom, végtelenül egyszerű darab a Bikur hatizmoret. Miután az ember végignézi, egyszerűen nem érti, miért nincs béke a Közel-Keleten. Vagy az egész világon. Vagy az egész univerzumban. Mert nyilván bonyolultabb a helyzet, mint ahogyan ebben a filmben megjelenik, mégis, erre a másfél órára Eran Kolirin elsőfilmes rendező felőrölt bennem minden szkepszist. És nem csak bennem: a vetítés után Cannes-ra egyáltalán nem jellemző lelkesedéssel, egy emberként ugrott talpra a terem, hosszú percekig meghatottan ünnepelve a stábot. A Bikur hatizmoret most nyerte meg az izraeli Oscarnak számító Ophir-díjat, októberben pedig indul az Abu Dhabiban rendezett Közel-Keleti Nemzetközi Filmfesztiválon.

Mesterházy Lili

(Forrás: Origó)

[popup][/popup]