Vádemelést javasol a rendőrség Tomcat ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Index

2008. április 22. A rendőrség terrorcselekmény előkészítése miatt vádemelést javasolt Polgár Tamás ellen, két társa ellen pedig közveszély okozás előkészülete miatt. Tomcatet és társait tavaly májusban vették őrizetbe, miután pirotechnikai, illetve robbanóanyagot tartalmazó terméket találtak a férfi lakásán, melyek beszerzése, birtoklása, felhasználása engedélyhez kötött.

Terrorcselekmény előkészülete miatt vádemelést javasol a rendőrség az interneten Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen, két társával szemben pedig közveszély okozás előkészülete miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden közleményben tudatta, lezárták a nyomozást Polgár Tamás és két társa, T. Gergő és F. Ágnes ügyében, és az iratokat vádemelési javaslattal megküldték a Fővárosi Főügyészségnek.
A BRFk tavalyi fotói

Emlékeztetnek rá, hogy tavaly május 8-án, az esti órákban érkezett állampolgári bejelentés a rendőrségre, hogy a bejelentő egy csepeli panelház liftjében együtt utazott egy számára ismeretlen férfival, aki egy műtrágyás zsákot vitt, valamint egy hátizsák volt nála, amelyből drótok lógtak ki. Közben telefonált és a telefonba csak annyit mondott, hogy “ma este robbantunk”. Ezután, a liftből kiszállva, bement az egyik emeleti lakásba.

A panelházhoz érkező rendőrök a lépcsőházban felfigyeltek Polgár Tamásra, akit igazoltattak, majd intézkedtek a lakásában, ahol egy nő és egy férfi tartózkodott. A rendőrök a konyhában különböző vegyi anyagokat találtak: például 25 kilogramm kálium-nitrátot, 20 kilogramm kristálycukrot, 4 kilogramm ventilált kénport, 3 kilogramm vas-oxid port, 50 kilogramm alumínium port, valamint 2 méter stopinszálat – olvasható a közleményben.

A BRFK hozzátette, a konyhában, a gáztűzhelyen találtak egy lábost, benne sárgásbarna színű megolvasztott anyaggal, továbbá négy, mécsestestbe öntött, kanóccal ellátott anyagot, valamint két, egyenként kétdeciliteres papírpohárba öntött, stopinszállal szerelt sárgásbarna színű anyagot.

Tomcatet és társait a rendőrök előállították és közveszély okozás előkészületének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették őket. A rendőrség kezdeményezte Tomcat előzetes letartóztatását, amit a bíróság elrendelt, két társa szabadlábon védekezhetett. A rendőrség később Tomcat gyanúsítását megváltoztatta, és terrorcselekmény előkészületével gyanúsította meg a férfit.

A nyomozáskor igazságügyi haditechnikai szakértőt rendeltek ki, aki szakvéleményében úgy nyilatkozott, hogy a lakásban lefoglalt 2 méteres stopinszál pirotechnikai terméknek és egyben robbanóanyagot tartalmazó terméknek minősül, amelynek beszerzése, birtoklása, felhasználása engedélyköteles tevékenység.

A szakértő a lefoglalt sárgásbarna színű megolvasztott anyagról megállapította, hogy az kálium-nitrátból, kristálycukorból és ventilált kénporból előállított, házi gyártmányú pirotechnikai gyújtókeverék maradéka. A keverék előállítása is tűzveszélyes tevékenység. A szakértő szerint az anyag meggyújtva, fröcskölve ég, a környezet egyéb éghető anyagait is meggyújthatja, olvasható a közleményben.

A szakértő szerint a mécsestesbe öntött anyagok szintén házi gyártmányú pirotechnikai elegyek, amelyekbe gyertyabélt helyeztek. A mécsesek meggyújtása egyrészt közvetlenül veszélyezteti a meggyújtást végzők életét, testi épségét, másrészt alkalmas közveszély okozására. A szakértő megállapítása szerint a lefoglalt mécsesek is fröcskölve égnek, a környezet tárgyait felgyújthatják, a fröcskölő égés pánikot okozhat. A papírpohárba öntött anyagok is ugyanezt az anyagot tartalmazták.

A szakértő szakvéleményében kifejtette, hogy a lakásban lefoglalt, házilag előállított anyagok “házi gyártmányú pirotechnikai gyújtókeverékek, amelyekbe azok meggyújtása céljából gyújtózsinór van belehelyezve”. Ezek a gyújtókeverékek robbanóanyagnak minősülnek, amelyeket pirotechnikai célra készítettek.

A rendőrség azt is tudatta, hogy a nyomozáskor lefoglalták Polgár Tamás emailjeit, melyekből kiderült, hogy a férfi a lakásban lefoglalt anyagokat tavaly május 9-én, egy fővárosi rendezvényen a tömegben, emberek között akarta felhasználni. Az anyagok ilyen jellegű, tömegben való felhasználása pánik okozására lett volna alkalmas, olvasható a közleményben.

[popup][/popup]