Üzenet a külvilágnak az egy éve elrabolt izraeli katonától

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 26. Kétségbeesett üzenetet küldött a külvilágnak az egy éve elrabolt izraeli katona – kiszabadulásához hazája segítségét kérve. Az őrmester monológját valószínűleg fogvatartói írták, a férfi egészségi állapotának megromlásáról beszél.

A katonát a Hamásszal szövetséges egyik fegyveres csoport, valószínűleg az úgynevezett Iszlám Hadserege rabolta el. Ezek a fegyveresek tartják fogva Alan Johnston brit újságírót, a BBC tudósítóját is.

Miközben Sarm-es-Sejkben a térség politikai vezetői gyülekeznek, hogy megtárgyalják a Hámász gázai hatalomra jutása utáni helyzetet, a radikális palesztin szervezet ellopta tőlük a figyelmet, mivel éppen ma, egy internetes honlapon nyilvánosságra hozott egy körülbelül egyperces felvételt, az éppen egy éve elrabolt izraeli tizedestől, Gilad Salittól.

  Gilad Salit  
  Gilad Salit  

Gilad Salit üdvözli családját, és azt mondja, hogy egészségi állapota egyre romlik. Sajnálatát fejezi ki, hogy az izraeli kormány nem érdeklődik sorsa iránt. Mint mondja, csak akkor engedik szabadon, ha teljesítik elrablói követeléseit. Reméli, hogy ez a jövőben megtörténik. Az izraeli tévé szakértője szerint a szövegből egyértelműen kiderül, hogy arabból fordították. Szerkezete, héber hibái erre vallanak. Vagyis Gilad Salitot fogvatartói az általuk írt szöveg elmondására kényszerítették.

Salitot állítólag valahol a Gázai övezet déli részén egy 15 méter mélyen lévő két helyiségből álló börtönben őrzik, amely teljesen alá van aknázva, hogy egy kiszabadító katonai akció esetén azonnal a levegőbe repíthessék. Izraelben most mindenki csak a Salit-üggyel van elfoglalva, és a Hamász kiváló időzítése miatt senki sem foglalkozik már a Sarm-es-Sejk-i csúccsal, hogy ott Izrael miféle engedményeket tesz Mahmúd Abbász palesztin elnöknek és pártjának, a mérsékelt Fatahnak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

(Forrás: www.radio.hu)

[popup][/popup]