Szeptemberig tolják csak ki a változtatási tilalmat a zsidónegyedben

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

ingatlanmagzin.com

2008. június 2. A Fővárosi Közgyűlés még csütörtökön leszavazta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes azon előterjesztését, amely alapján akár 3 év építési stopot is el lehetett volna rendelni a VII. kerület belső területein, a zsidónegyedben. A változtatási tilalom február 1. és május 31. között állt fenn, melyet egy hónappal meghosszabbítottak, de a további egyeztetések miatt várhatóan még újabb hosszabbítás várható.

Hunvald György polgármester a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta, hogy várhatóan további 3 hónappal, tehát szeptember 30-ig fogják meghosszabbítani a változtatási tilalmat. A polgármester többek között azt kifogásolta előterjesztésében, hogy a kerület a készülő új kerületi szabályozási terv (KSZT) engedélyeztetését két ütemre osztotta, s az elsőt az öttagú rehabilitációs szakmai bizottság kifogása ellenére küldte államigazgatási egyeztetésre, valamint hogy megvárta volna az örökségvédelmi hivatal által készített anyagot.

A kétütemű terv kapcsán Hunvald elmondta, hogy az első ütem szerint a zsidónegyednél korábban megengedett 189 ezer négyzetméteres elvi beépítési lehetőséget 140 ezerre csökkentik. A második ütem pedig az lenne, ha ezt 89 ezerre csökkentenék. Utóbbira azonban csak akkor lát lehetőséget, ha az V., a VI. és a VIII. kerület ide tartozó részein is hasonló korlátozást vezetnek be. A polgármester tart ugyanis attól, hogy a befektetők egyszerűen csak átállnak a szomszédos kerületekbe.

 

 

[popup][/popup]