Szélesedő tiltakozás a gárda ellen

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Népszabadság

2007. december 13. Tegnap a Jobbik elnöke fölháborodott azon, hogy Sólyom László, aki a Jobbik nézeteit a náci ideológiával azonosította, nem volt hajlandó személyesen fogadni őt. A gárda pénteken Kerepesen tervez felvonulást a “renitens roma gyerekek” eltávolítása érdekében.

A Magyar Gárda vasárnap Tatárszentgyörgyön tartott felvonulását Sólyom László köztársasági elnök egyértelműen cigányellenesnek minősítette. Csatlakozott hozzá tegnap Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke is, aki úgy fogalmazott: elfogadhatatlannak tartja a roma kisebbség megfélemlítését és megbélyegzését célzó cselekedeteket.

A legfőbb bíró szerint a közösségek méltóságát súlyosan sértő megnyilvánulások ellen hatékonyabb jogi szabályozásra lenne szükség, az erről szóló kezdeményezését eljuttatta az Országgyűlés szakbizottságaihoz.

A kormány ugyancsak a leghatározottabban elítéli a Magyar Gárda “és szövetséges szélsőjobboldali szervezeteinek cigányellenes, rasszista szavait és akcióit”. A kormányszóvivői iroda közlése szerint egy demokratikus köztársaságban a jognál is erősebb fegyver a közösség szolidaritása, egységes föllépése, morális tiltakozása az ilyen fasisztoid, kirekesztő jelenségekkel szemben.

Balogh Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi bizottságának fideszes elnöke – üdvözölve az államfő állásfoglalását – közölte: határozottan tiltakozik és fellép minden gyűlöletbeszéd és gyűlöletkeltő, rasszista magatartás ellen, amely etnikai, faji alapon embereket vagy embercsoportokat bélyegez meg. Elutasítja ugyanakkor azt is, hogy a közéletben egyesek “cigánybűnözésről” beszélve igyekeznek ellentétet szítani magyarok és romák között. Az MDF is arra kérte valamennyi település képviselő-testületét, hogy határozatban nyilvánítsák nemkívánatos szervezetnek a gárdát és társalakulatait.

A Roma Sajtóközpont jelentése szerint nem a kerepesi szülői közösség és nem is a tanárok szervezik azt a roma diákok eltávolítását célzó akciót, amelyhez a gárda is csatlakozni akar. Ez szerintük mindössze két ember fölhívására szerveződik, egyikőjük ellen az MTV-székház ostroma miatt eljárás is indult. Roma szervezetek bejelentették: ha kell, farkasszemet néznek holnap Kerepesen a gárdával.

Mindeközben Vona Gábor, a gárda és a Jobbik elnöke tegnap a Sándor-palota előtt kijelentette: a demokrácia arculcsapásának tekinti, hogy nem fogadta az államfő, s nem hallgatja meg személyesen álláspontjukat.

[popup][/popup]