Saul Friedlander kapta a német könyvszakma idei békedíját

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Inforádió

2007. október 14. Saul Friedlander izraeli történész, író és holokausztkutató kapta a német könyvszakma idei békedíját vasárnap Frankfurtban.

  Saul Friedlander  
  Saul Friedlander  

Az egyik legrangosabb német irodalmi, egyben társadalmi, és külföldieknek is adható kitüntetést immár hagyományosan a frankfurti könyvvásár zárónapján adták át a 75 éves Friedländernek a német alkotmányozás bölcsőjének számító Szent Pál templomban.

Az izraeli történész – mint a zsűri indoklásában kiemelte – a kitüntetést mindenekelőtt azokért a kutatásaiért kapta, amelyek célja az volt, hogy a holokauszt történetét, a zsidók üldöztetését és megsemmisítését megőrizzék az emlékezet számára.

Mint a kitüntetést adományozó Német Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése hangsúlyozta, Friedländer visszaadta az áldozatok méltóságát. Azok sorába tartozik, akik elszenvedői és megörökítői voltak a holokauszt korszakának. Könyvei “alaposan dokumentáltak, stilisztikailag letisztultak és együttérzőek”.

Magyar írók közül Konrád György 1991-ben, Esterházy Péter pedig 2004-ben részesült a könyves szakma Béke-díjában.

Az elmúlt évek kitüntetettjei között szerepelt egyebek között Jorge Semprun spanyol és Mario Vargas Llosa perui író, Jürgen Habermas német filozófus és az azóta elhunyt Susan Sonntag amerikai írónő is.

Korábban ugyanezzel a díjjal tüntették ki a német Albert Schweitzer orvos-filozófust és Václav Havel volt cseh államfőt is. A tavalyi kitüntetést a német egyetemi professzornak és közírónak Wolf Lepeniesnek ítélték az európai kulturális együttműködés előmozdításáéért.

[popup][/popup]