Rettegek, hogy eljutunk a politikai gyilkosságokig

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: 168 Óra

2008.04.21. / Pungor András Magyar vagyok, fideszes és zsidó – mondja Szabó György önkormányzati képviselő. Ő szervezte a Hollán Ernő utcai első ellentüntetést. Életveszélyesen megfenyegették.

Tudja, honnan szereztem meg a telefonszámát?

A kuruc.infóról?

Nyert. Amióta találkoztunk, folyamatosan csörög mindkét mobilja. Az egyiken a rendőrség hívja, a másikon a zaklatók.

Miután a telefonszámom és a lakcímem megjelent az ön által az imént megnevezett internetes oldalon, elkezdődtek a zaklatások. Elköltöztettem a családomat, feleségem és három gyerekem van. Nehezen viselték. Feljelentést tettem a rendőrségen, figyelik a házam.

Nem lehet könnyű.

Nem. Sokan kérdezik, volt-e értelme a Hollán Ernő utcai antifasiszta akciónknak.

És volt?

Igen. Negyvenegy éves vagyok, és zsidó. 1944-ben agyonlőtték a nagyapámat. Édesanyám holokauszt-túlélő. Be kell bizonyítanom: mi más generációhoz tartozunk. Nem engedjük megismétlődni azt, ami a világháború idején velük történt. Mára ezeknek a figuráknak az akciói átlépték az elviselhetőség határát. Korábban senki sem gondolt arra, hogy a 21. században boltokat gyújthatnak és gyújtanak fel. Az internetes portálokon tapasztalható szóbeli agresszió, a pogromhirdetés tetté vált.

A Magyar Hírlapban Bayer Zsolt publicisztikája is többek ingerküszöbét átlépte. Ő sem írt békés sorokat.

Hát nem. Az elmúlt fél évben annyi mindent hallottunk, olvastunk arról, hogy a zsidóság miért, miben hibás. Sokat nyeltünk. Tovább ez nem mehet.

A szélsőségesek arra hivatkoznak, hogy „magyarokat” nem szolgáltak ki a jegyirodában. Régi nóta.

Ismerős a szöveg a zsidóüldözés korszakából. De ki a magyar? Magyarok vagyunk mi is. Nem kérdés, szolgálni kell a magyarság érdekeit. És itt jön be a képbe a politika, amely arról beszél, ki képviseli azokat az értékeket jobban…

A Fidesz szerint ők. Sőt, a párt azonosította magát a magyarsággal, amikor a szocialisták hatalomra jutásakor Orbán Viktor azt mondta, a haza nem lehet ellenzékben. Az ellenzék sokáig nem határolódott el a vállalhatatlan akcióktól, hogy szélsőségeseit táborában tartsa. Nem lóg ki a Fideszből?

Nem ártom magam bele a nagypolitikába. De nem lehet egy pártot ártatlansága ellenére folyamatos bocsánatkérésre kényszeríteni. A konzervatív polgári oldalhoz tartozom. A Fidesz az a párt, amelyik ezt képviseli.

Gyurcsány Ferenc blogjában azt írta: végre megmutatta magát az antifasizmus. A miniszterelnök hálás a fideszes politikusnak. Furcsa. Pedig nem kellene annak lennie.

Nem. Itt volt az ideje, hogy az MSZP és a párt elnöke végre elismerje, hogy antifasiszták, jóérzésű emberek nemcsak a baloldalon vannak.

Biztosan tudta. Formálódik az egység.

Mindkét politikai oldal képviselői, szimpatizánsai megjelentek a tüntetésen. Nem volt érdekes, ki fideszes, ki szocialista. Rólunk van szó. Arról, hogy ne kelljen a rakparton sorakoznunk pucérra vetkőztetve.

De hogy jutottunk idáig? Ma a gyújtogatás, a Molotov-koktél, a megfélemlítés az úr?

Két-három éve tűnt el a kulturált politizálás Magyarországról.

Nem 2002 a helyes dátum? Az akkori választási kampány hatására is történtek durva akciók.

2006 októberében kezdődött. Az ország súlyos politikai, szociális válságot élt meg. Ettől kezdve a politika az értelmetlen vagdalkozásról szólt. A közélet és a társadalom eltorzulása Izraelben a kilencvenes években következett be. A gyűlölet és a háborúskodás ott aztán politikai gyilkossághoz vezetett. Rettegek attól, hogy idejut Magyarország is.

Nem túloz?

Lehet. Fél percre mégis el kell gondolkodnia mindenkinek arról, merre megyünk, mit csinálunk.

Vagy el kellene tűnnie az acsarkodó magyar politikai elitnek.

Nem vagyok a katarzis híve. A politikai elitnek nem kell a ruháját megszaggatva illegalitásba vonulnia. Gondolkodnia kell. Csendben. Hiszen a politikai élet durvasága már a hétköznapokban is megjelent. A Hollán Ernő utcai esemény felkiáltójel. Oda kell rá figyelni.

Korábban is voltak Molotov-koktélos akciók szocialista politikusok lakóházai ellen. Mindegyik egy-egy felkiáltójel.

Eljutottunk odáig, ha egy politikust ér támadás, az emberek megvonják a vállukat, és továbbmennek.

Amíg valakinek komoly baja nem esik.

Erre utaltam. Félek tőle.

A rendőrség eljárást indított ön ellen a gyülekezési törvény megsértése miatt.

Amikor bejelentettem a tüntetést, közöltem: a folyamat nem megállítható. Egyike voltam azoknak, akik megpöccintették a hógolyót. A görgeteg elindult. A kérelmünket a rendőrség mégis elutasította.

Mert három nappal a demonstráció előtt kellett volna bejelenteni. Halmai Gábor mégis önöknek ad igazat. Az alkotmányjogász a strasbourg-i bíróság döntésére hivatkozik: jogszerű az a spontán gyülekezés, amellyel egy eseményre akarnak azonnal reagálni.

Mások is azt mondják: törvénytelen a rendőrségi feljelentés. De vállalom az eljárást.

Folytatni fogják? Olvastam egy e-mailt, amelynek küldője jelezte, feljelenti önmagát mint engedély nélküli antifasiszta tüntetőt.

Erről nem hallottam. De a demokrácia minden eszközét felhasználjuk, hogy megakadályozzuk korcs politikai irányzatok képviselőinek térnyerését. Ha kell, tüntetünk, ha kell, közleményt adunk ki

[popup][/popup]