Repedések a berlini holokauszt-emlékműn

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. augusztus 9. Két évvel átadása után máris karbantartásra szorul a berlini holokauszt-emlékmű, ugyanis betonsztéléi egy részén repedések éktelenkednek.

  A berlini holokauszt emlekmu  
  A berlini holokauszt emlékmű  

(MTI) – A 2711 darab, különböző méretű betontömb megközelítőleg egyhetedén tűntek fel hasadások az elmúlt időben. A repedések többsége mindössze egytized milliméter széles, viszont szabad szemmel is jól látható, mert a beszivárgó esővíz miatt vízkő rakódott le a széleiken.

A károsodás ellenére az emlékhely biztonságosan látogatható, csak esztétikai a kár – idézte az emlékhely igazgatóját, Uwe Neumarkert kedden a Berliner Zeitung. Valószínűleg műgyantával végzik el majd a javítást: feltöltik a réseket, majd a csíkokat a betonnal megegyező színűre festik.

Az igazgató azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy 2005-ös rendkívül hideg tél és a rá következő rendkívül meleg nyár idézte elő a repedéseket, de azt sem tartja kizártnak, hogy a közelben húzódó vasútvonal okozta rázkódás vagy az amerikai nagykövetség új épületének építési munkálatai miatt jelentek meg.

A több mint 19 ezer négyzetméter alapterületű emlékmű a náci zsidóüldözés európai áldozatainak állít emléket. Az emlékművet hárommillió, a hozzá kapcsolódó információs központot egymillió látogató keresi fel évente.

(Forrás: www.kultura.hu)

[popup][/popup]