Próbaper – avagy mi lesz a zsidók aranyával?

Írta: (f.p.) - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Az 1600/1944. ME számú rendelet alapján sok százezer magyar zsidó helyezte aranytárgyait letétbe a bankoknál, remélve, hogy a háború végén majd visszakapja tulajdonát. Így tett Egerben Székely Endre is, 1944. április 29-én. Túlélve a deportálást, a család nem is sejtette, hogy a családfő a nyugtákat megőrizte, mert hitt abban, hogy egyszer majd helyreáll a jogrend.

Halála után felesége őrizte tovább az igazoló okiratot. Tavaly, amikor ő is meghalt, fia, Székely Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese megtalálta a hagyatékban az említett okmányt. Ügyvédje, dr. Feldmájer Péter útján pert indított a Magyar Nemzeti Bank és a magyar állam ellen, hogy szolgáltassák vissza a letétként kezelt tárgyakat, hiszen az 1944-ben hatályos és a ma is hatályban lévő törvények szerint – a lététet őrző köteles a letét tárgyát visszaadni, ha azt a letevő, vagy annak örököse kéri tőle.

Február 13-án volt az első tárgyalás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, dr. Ábrán József bíró előtt. Az előterjesztett részletes keresetre – amelyet még 1991 októberében megküldték a Magyar Nemzeti Banknak – írásbeli válasz nem érkezett, az alperes formális érvekkel kívánt kibújni a felelősség alól. Érdekesebb volt ennél a Magyar Köztársaságot képviselő Pénzügyminisztérium álláspontja, hiszen a már kihirdetett kárpótlási törvényre, továbbá annak a második kárpótlási törvénytervezetnek az indoklására hivatkozott, amelyet még el sem fogadott a parlament.

Nem adott választ az alperes arra a kérdésre, érvényes-e a Polgári Törvénykönyv a zsidók letétjére is, vagy netán valami különös szabály érvényesül ez esetben.

A több órás tárgyalás során hiába kérte a felperes és képviselője, hogy beszéljenek a per tárgyáról, azokról az értéktárgyakról, amelyeket Székely Endre helyezett letétbe.

Végül a bíróság kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot, hogy adja át az egri letétekre vonatkozó iratokat a bíróságnak, ennek hiányában szakértőt rendel ki a Bank iratait áttanulmányozandó.

A per 1992. május 28-án, 13 órakor a Markó utca 25. IV. em. 473. számú tárgyalótermében folytatódik. Az ügy kimenetele nemcsak Székely Gábornak fontos – nyilatkozata szerint, ha bármit visszakapna, azt oda fogja adni valamelyik jótékonysági szervezetnek -, hanem mindazoknak, akik megőrizték nyugtájukat, bízva abban, hogy egyszer majd helyreáll a jogrend.

Helyreáll?

(f.p.)

*

Kérjük azokat, akik rendelkeznek a valahai letétet igazoló ok­mánnyal, küldjék el annak másolatát adataikkal együtt szerkesztő­ségünkbe.

Címkék:1992-03

[popup][/popup]