Peresz: a Hamasz hagyjon fel a rakétatámadásokkal!

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Metró

2007. december 22. A zsidó állam mindaddig nem köthet tűzszünetet a Hamász palesztin radikális mozgalommal, amíg a szervezet fegyveresei rakétatámadásokat indítanak a Gázai övezetből izraeli célpontokra – szögezte le pénteken Simon Peresz izraeli államfő.

A Nobel-békedíjas elnök kijelentette: még a tűzszüneti tárgyalások is csak azt követően kezdődhetnek meg, hogy a Hamász leállítja rakétatámadásait. Peresz hangsúlyozta: a Gázai övezetben élőket Izrael nem tekinti ellenségeinek, és “nincs örömünkre a szenvedő gyermekek látványa, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy egyetlen izraeli sincs Gázában, és ennek ellenére a Hamász továbbra is lövöldözi rakétáit a mi gyermekeinkre”.

Pénteken két izraeli miniszter is elképzelhetőnek tartotta, hogy a zsidó állam tűzszünetet kössön a Hamásszal, ha a mozgalom hitelesnek tűnő javaslattal áll elő.

“Ha a Hamász komoly tűzszüneti ajánlatot tesz, úgy gondolom, meg kell vizsgálnunk a javaslatot” – mondta újságíróknak a Kadima párti Saul Mofáz miniszterelnök-helyettes és közlekedésügyi miniszter. Mofáz kizárta ugyan a közvetlen tárgyalást a palesztin szervezettel, ám elképzelhetőnek tartotta, hogy Egyiptom közvetítésével felvegyék a kapcsolatot a Gázai övezetet ellenőrző Hamásszal.

Benjámin Ben-Eliézer, az infrastruktúra ügyeivel foglalkozó miniszter a közszolgálati rádióban hasonló kijelentést tett. “Ha a Hamász komoly javaslatot tesz a tartós tűzszünetre, személy szerint úgy vélem, hogy Izraelnek nem lenne szabad ezt elutasítani” – mondta. “Ehhez nem feltétlenül szükséges, hogy a Hamász előbb elismerje Izraelt. A lényeg, hogy véget vessenek a rakétatámadásoknak és az egyiptomi határon folyó fegyvercsempészetnek – tette hozzá Ben-Eliézer.

A miniszter úgy vélekedett, hogy a Hamász “a fáradtság jeleit mutatja”, tekintettel arra, hogy Izrael erőteljes katonai műveleteket hajt végre a Gázai övezetben és gazdasági nyomást gyakorol a palesztinokra. Ezen a héten közel húsz palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg hadműveleteiben a Gázai övezetben.

[popup][/popup]