„Példás ítélet”

Írta: Ács Gábor - Rovat: Archívum, Hagyomány, Izrael

A Jeruzsálemi Körzeti Rabbinikus Bíróság a közelmúltban a maga nemében Izraelben egyedülálló, precedenst teremtő bírósági ítéletet hozott, melyben megállapítja, hogy az az asszony, aki a halákhával ellentétesen, a reformzsidóság eljárása szerint kötött házasságot, úgy tekinthető, mintha soha nem ment volna férjhez, és jogosult, hogy újra házasságot kössön, akár kohanitával is, anélkül, hogy előző férjétől el kellene válnia.

A bírósági ítéletet a Jeruzsálemi Rabbinikus Bíróság vezetője, rabbi Sila Rafaél hozta, annak az asszonynak a kérésére, aki reformista eljárás szerint kötött házasságot, és csaknem „elhagyottá” vált, miután férje nem egyezett bele a válásba.

Az asszony, amerikai zsidó nő, néhány évvel ezelőtt lépett frigyre izraeli férjével New Yorkban, egy reform rabbi közreműködésével. Kivándoroltak Izraelbe, de házasságuk tönkrement, és az asszony el akart válni férjétől.

A kettőjük által felkeresett kerületi bíróságon megtartott első tárgyalás után, ahol a férj első ízben hallotta felesége szándékát, kapta magát, elmenekült, s nyoma veszett. A rabbinikus bíróság attól tartott, hogy az asszony „elhagyottá” válik, és azonnal vizsgálatba kezdett.

A vizsgálat folyamán megidéztek öt tanút, akik részt vettek a New York-i esküvőn. Kiderült, hogy a házaspár kiddusánál a menyasszony két fivére tanúskodott, s ez a halákha törvényei szerint tilos tanúság. Valamint azt is feltárta a rabbinikus bíróság, hogy a vőlegény az egész esküvő folyamán nem mondta menyasszonyának: „ezzel a gyűrűvel Mózes és Izrael hite szerint nekem szenteltettél. ”

A bírák kérdésére, „Mindennek ellenére, hogy kötöttek házasságot?”, azt válaszolták, hogy a reform rabbi egyszerűen házastársaknak nyilvánította őket. Az is nyilvánvalóvá vált a rabbinikus bíróság számára, hogy a fiatal pár lakodalmán résztvevők nagy többsége nem volt zsidó.

A Rabbinikus Bíróság vezetője, egy bíró ellenében, két bíró szótöbbségével, azt az ítéletet hozta, hogy a házasság érvénytelen, és a nő újból férjhez mehet, akár még kohanitához is, és úgy tekinthető, mintha nem ment volna férjhez.

Ács Gábor

Címkék:1992-09

[popup][/popup]