Neonácik csatlakoznak a szélsőbaloldali akciókhoz – elszabadult a pokol Rostockban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 4. A G8-csúcs elleni tüntetéseket használják ki erőszakos akciókra. Zavargások előzik meg a szerdán kezdődő G8-csúcstalálkozót a németországi Rostockban, ahova egész Európából érkeztek szélsőbaloldali, szélsőjobboldali, antiglobalista és anarchista aktivisták, akik összetűzésbe keveredtek a rendőrökkel. Eddig 150 sérült rendőrről tudnak.

Indokoltnak bizonyult a jelentős rendőri készültség Rostockban. Az északnémet városban a jövő szerdán kezdődő, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, Kanada, Oroszország, Németország és az Egyesült Államok állam- és kormányfőinek részvételével zajló G8-csúcstalálkozó ellen tüntetnek – becslések szerint 20-50 ezren.

A demonstrálók Európa különböző országaiból érkeztek, s a tervek szerint többen egészen a csúcstalálkozóig, vagyis június 6-ig maradnak. Az eseményt a Rostockhoz közeli Heiligendamm üdülővárosában rendezik, a területet szögesdrót-kerítéssel vették körül.

A demonstrálók szerint “fontos, hogy az emberek a világ minden tájáról jöjjenek és tüntessenek a G8 politikája ellen, mert ez minden embert érint, akkor is, ha az irányítás a G8-ak kezében van”. “Az embereket és környezetüket játszótérként használják azért, hogy pénzhez és hatalomhoz jussanak” – fejtette ki az egyik tüntető.

A szervezők által osztogatott szórólapokon a következő állt: “A G8-országok uralma alatt álló világ a háború, az éhezés, a társadalmi különbségek, a környezet puszítása és a menekültek elleni erőszakos hatósági fellépés világa. Ez ellen akarunk harcolni és más lehetőségeket szeretnénk felmutatni.”

A neonácik is csatlakoztak

A rendőrség számított az erőszakos tüntetésekre, az eseményt példátlan biztonsági intézkedések kísérték. Egy német bíróság nem sokkal a tervezett szombati kezdés előtt betiltotta a Nemzeti Demokrata Párt (NPD) demonstrációját. A neonáci szervezet szintén a G8-as országok szerdai csúcstalálkozója ellen tiltakozott volna Schwerin városban. A tiltás miatt azonban a párt úgy határozott: csatlakoznak a Rostockban gyülekező antiglobalistákhoz.

A bíróság azzal indokolta a tüntetés betiltását, hogy az NPD-felvonulás túl nagy kockázatot jelent és az esetleges erőszakos cselekményeket nem tudná megakadályozni a rendőrség, mivel egységeit a G8-as országok csúcsértekezletéhez vezényelték.

Kövek, palackok, Molotov-koktél

Bár az antiglobalista tüntetést békésnek tervezték a szervezők, a 16 ezer kirendelt rendőrnek mégis akadt dolga, ugyanis a demonstrálók egy csoportja kövekkel, palackokkal, Molotov-koktélokkal, petárdákkal és festékkel töltött zacskókkal dobált meg rendőrautókat. Az egyik kő betörte egy szolgálati kocsi szélvédőjét.

Emellett rátámadtak egy szállodára is, amelyről úgy tudták, hogy ott száll meg az amerikai küldöttség. A randalírozók egy bank több ablakát is bezúzták, s egyikük késsel rontott rá egy rendőrre, aki könnyebben megsérült, de szolgálatban maradt. A legfrissebb információk szerint 150 sérült rendőr van, közülük néhánynak súlyosak a sérülései. Szemtanúk beszámolója szerint az összecsapásokban néhány tüntető is megsebesült.

Az AFP francia hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint a fekete maszkot viselő tüntetők, akik a rendőrökre támadtak, szélsőbalos csoportokhoz tartoznak. A rendőrségi szóvivő közölte: a fiatalok egyértelműen keresik a rendőrséggel való összecsapás lehetőségét.

“Kaotikus állapotok”

A rendőrség szóvivője, Cordula Feichtinger kemény támadásként jellemezte a rendőrök elleni akciót. A szóvivő arról is beszámolt, hogy jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak az északi kikötővárosban: “Először az irányításunk alá kell vonni az eseményeket, s csak utána tudjuk megmondani, hány embert tartóztattunk le” – nyilatkozta.

A helyszíni tudósítások szerint ezek az erőszakos cselekedetek csak elszigetelt eseménynek számítanak az egyébként békés felvonuláson. A tüntetők nagy része már áthaladt Rostock belvárosán, és a parton gyülekeznek, hogy meghallgassanak egy koncertet. A hatóságok mindezek mellett számítanak rá, hogy a helyzet az esti órákra tovább súlyosbodhat.

(Forrás: BBC, CNN, FH, MTI)

[popup][/popup]