Németül is megjelenik a bori túlélők visszaemlékezése

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. május 31. Németül is megjelent az a kötet, amely az egykori bori munkatábor túlélőinek visszaemlékezéseit tartalmazza – közölte Botos János tudományos titkár, a budapesti Holokauszt Emlékközpont munkatársa.

A 2004-ben Magyarországon Kényszermunka, erőltetett menet, tömeghalál címmel megjelent könyvet Zwangsarbeit, Todesmarsch, Massenmord címmel a napokban adták ki Németországban. A könyvben néhány túlélő visszaemlékezései olvashatók korabeli dokumentumokkal és fényképekkel kiegészítve.

A kötet bemutatja a mai Szerbia területén lévő tábor hétköznapjait, a magyar őrség viselkedését, tényeket és adatokat közöl a hírhedt halálmenetről.

A bori munkatáborban, amely a környék rézbányáihoz szolgáltatott munkaerőt, 1943-ban és 1944-ben több mint hatezer magyar zsidó munkaszolgálatost alkalmaztak, akik embertelen körülmények között, az őrök brutalitásától kísérve végezték munkájukat. Az építő- és bányamunkát a magyar katonai őrség, az úgynevezett keretlegénység kegyetlen bánásmódja tette hírhedtté. A tábort 1944 őszén kiürítették, a kényszermunkásokat gyalogmenetben hajszolták nyugatra, útközben sokan meghaltak.

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]