Nacionalista tanterv készül Lengyelországban

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. június 4. Nagy vihart kavart Lengyelországban a gimnáziumok átdolgozott tanterve, amelynek értelmében számos nemzetközi hírű szerző műveit száműznék az irodalom oktatásából.

  Roman Giertych  
  Roman Giertych  

Az új irányelveket Roman Giertych miniszterelnök-helyettes, egyben oktatási miniszter dolgozta ki, aki ezzel nemcsak írók és könyvkereskedők tiltakozását váltotta ki, de összeütközésbe került a kabinet néhány tagjával is. A kötelező olvasmányok jegyzékéből ugyanis olyan világhírű szerzők műveit távolította el a nemzeti-katolikus Lengyel Családok Ligájának (LPR) elnöke, mint Johann Wolfgang von Goethe, Fjodor Dosztojevszkij, Franz Kafka vagy (a lengyelnek született) Joseph Conrad.

Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter “teljesen érthetetlennek” nevezte kollégája döntését. Egyben úgy vélte, az új tanterv bizonyára kutyafuttában készült, ezért alapos átdolgozásra szorul. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök közölte, hogy beszélni kíván a tantervről miniszterével.

  Wislawa Szymborska  
  Wislawa Szymborska  

Wislawa Szymborska Nobel-díjas írónő nevetségesnek minősítette Giertych tervét, amely a törölt külföldi írók művei helyett egy háború előtti lengyel nacionalista politikus, illetve II. János Pál pápa írásait tenné kötelező olvasmánnyá a gimnáziumok tanulói számára.

Giertych apja, az Európai Parlament független képviselője márciusban nagy megütközést keltett szerte Európában, amikor az EP emblémájával ellátott pamfletjében nyíltan antiszemita kijelentéseket hangoztatott. Állításai között szerepelt az is, hogy “a zsidó civilizációnak nincs helye Európában”. Maciej Giertych szerint “a zsidók előszeretettel különülnek el az őket körülvevő közösségtől, és azt a benyomást keltik, hogy saját, elkülönült közösségüket kívánják kiépíteni”. Az EP elnöke, Hans-Gert Pöttering dorgálásban részesítette a lengyel politikust a fenti irományért.

(Forrás: MTI, www.nol.hu)

[popup][/popup]