Náci szimbólum olasz páncéloson

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: 168 óra

2008. február 4. / Nagy Csaba

Botrány tört ki az afganisztánban állomásozó olasz NATO-kontingens körül. A l’Espresso hetilap ugyanis leközölte az egyik, tálibok által felrobbantott páncélozott dzsipjük fotóját, amelyen jól kivehető az ajtóra felfestett pálma. A botrány oka, hogy a rajzolat nem más, mint a Rommel tábornok vezette náci Afrika Korps szimbóluma. Csak a horogkereszt hiányzik róla.

A járőröző olasz páncélost az iráni határ közelében, a sivatagban robbantották fel aknával a tálibok. A legénység sértetlenül megúszta az akciót, de a fotó kikerülte a vezérkarnál elrendelt szigorú cenzúrát, és megjelent az interneten. Az ajtóra felfestett pálma-jelkép egyértelmű: a hitleri hadsereg hírhedt szimbólumáról van szó. Az olasz védelmi minisztérium vizsgálatot rendelt el az ügyben, a képeken nem felismerhetőek a katonák, de a beazonosítás így sem lehet nehéz.

A mostani botrány történelmi és aktuálpolitikai okokból is rendkívül kínos. Ugyanis olasz ejtőernyősök feláldozásával fedezte Rommel a 2. világháború idején péncélosainak egyiptomi visszavonulását. Az ügy politikailag is a legrosszabbkor jött a baloldali koalíciónak. Romano Prodi kormányfő megbukott a január 25-i parlamenti szavazáson, a koalíció a túlélésért küzd.

Az első kommentárok szerint az eset azért súlyos, mert megkérdőjelezi azokat a demokratikus elveket, amelyeknek védelmében az olasz kormány külföldi missziókba vezényli katonáit.

A Rommel-pálma nem először okoz botrányt a NATO-misszió történetében. 2006 őszén az Afganisztánban szolgáló német katonák dzsipjéről készült a mostanira kísértetiesen emlékeztető fotó. A képeket akkor a Stern magazin publikálta. A német védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el, melynek nyomán hat katonát eltávolítottak a hadsereg kötelékéből.

[popup][/popup]