Mi újság a Pax Rádió körül?

Írta: R. P. - Rovat: Archívum, Hazai dolgaink

Az utóbbi időben sok szó esett a Magyar Rádió vallási műsorairól. Ezzel kapcsolatban az érdeklődés homlokterébe került a frissen megindult ökumenikus rádióműsor, a Pax Rádió is. Tulajdonképpen mit takar ez az elnevezés? – kérdeztük Landeszman György főrabbit, aki az egyházak mellett a Hitközséget képviseli a Rádió munkájában.

  • Ez a Magyar Rádió vallási műsora, főrabbi úr?

  • A Magyar Rádió kezdeményezte, de kilépett a szervezésből a későbbi időszakban. Már 1990 novemberében elnöki döntés született arról, hogy a Magyar Rádió pénzügyi és technikai segítséget nyújt vallási tartalmú, ökumenikus jellegű, kereskedelmi rádióadás létrehozásához, anélkül, hogy a szerkesztési munkában tevékenyen részt venne és ezzel kapcsolatos felelősséget vállalna.

  • Úgy hallottuk, hogy a kereskedelmi jelleg később háttérbe szorult.

  • így igaz, a lényeg az egyházak hozzájárulása a neveléshez és az ökumenikus kapcsolatteremtéshez. Egyénekhez akarunk szólni, személyiségeket nevelni. Különösen fontos számunkra a család szerepe.

  • Eddig a zsidóság nem szerzett jó tapasztalatokat az ökumenikus akciókkal.

  • Ez témák és arányok kérdése. Itt talán nem fogunk olyan rosszul járni. Egyelőre nagyon jó hangulatban ülésezünk a katolikus és protestáns megbízottakkal.

  • Mi lenne a Pax Rádió tevékenysége?

  • Minden felekezet önállóan adja saját értékeit. Nagy szükség van ma a társadalom erkölcsi alapjainak erősítésére.

A Pax Rádió júniusban lezárult négy hónapos próbaüzemeltetése kedvező tapasztalatokat hozott. Érdekesség, hogy a kezdeményezésnek a honvédelmi tárca is biztosít a jövőben bizonyos támogatást.

Mivel az induló vagyonba a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége éppúgy százezer forinttal lépett be, mint az összehasonlíthatatlanul nagyobb és vagyonosabb katolikus, illetve protestáns egyházak, illő és jogos a kívánság, hogy a zsidóság ne demográfiai arányszámának megfelelően kapjon „részt” a műsorokban.

R. P.

Címkék:1992-06

[popup][/popup]