Mellükre kitűzött sárga csillaggal tiltakoznak a Magyar Gárda ellen Békéscsabán

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

2007. szeptember 18. Körbefogva az épületet, mellükön sárga csillaggal tiltakozik jövő csütörtökön Békéscsabán, az Ipartestület székháza előtt a Békéscsabai Zsidó Hitközség a Magyar Gárda békési megyeszékhelyen rendezendő fóruma és gyűlése ellen. Nem elképzelhetetlen, hogy több százan leszünk.

A néma demonstrációnak ehhez a formájához folyamodunk, mert ilyen súlyosnak ítéljük a helyzetet – mondta a Hír6-nak Moskovits Sándor, a hitközség csabai elnöke.

Hírportálunknak Samu Tamás Gergő, a Magyar Gárda Egyesület és Jobbik Magyarországért Mozgalom Békés megyei vezetője megerősítette a békéscsabai fórum tényét, amint arról a Magyar Gárda honlapja is beszámol.

A Magyar Gárda honlapján: „CSAK AZÉRT IS ORSZÁGJÁRÁS!” címmel az alábbi felhívás olvasható: „Az elmúlt napokban minden kő megmozdult, hogy ismeretterjesztő országjárásunkat meghiúsítsák. Eljutottunk oda, hogy most már nem csupán egykori “diktátor-palánták” irányítanak egy demokráciát, hanem ténylegesen diktatúra van. Az önkormányzatokat, az egyházakat és általában a független intézményeket megfélemlítette a kormányzat. A Magyar Gárdát pedig egy törvényesen bejegyzett, törvénytisztelő egyesületet próbál eltaposni egy a magyarságot, a morált és a jogot sárba tipró csőcselék. Igen, ők a csőcselék. Külön szomorúság, hogy ezt sok esetben az ellenzék némasága vagy éppen egyetértése mellett teszik.

Nem hátrál meg a Magyar Gárda

Ezúton jelentjük ki immáron sokadszor: a Gárda nem hátrál meg! Mindenhová elmegyünk, bár sok városba új helyszínekre. Mindenkit arra kérünk, hogy figyelje a magyargarda.hu honlapot, és értesítse környezetét az esetleges változásokról. Arra hívjuk Önt és szeretteit, hogy az ország több pontján, nyilvános lakossági fórumokon szemtől szemben ismerhesse meg céljainkat. Várjuk továbbra is a Gárdát rágalmazó parlamenti pártok vezetőit, hogy bármelyik fórumon nyílt vitában ütköztethessük az érveket. Nekünk sem titkolni-, sem félni-, sem szégyellnivalónk nincs. Senki ne engedje, hogy hazugságokkal vezessék félre, higgyen a saját szemének, a fülének, és ne feledje: a hazugság odaát van!

Nagy szeretettel várjuk az alábbi bemutatkozó fórumokon. Barátsággal: Vona Gábor, a Magyar Gárda Egyesület és a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke” – olvasható a honlap legfrissebb hírei között.

Az országjárás részeként Békéscsabán

Ezt követően felsorolják a Magyar Gárda országjáró körútjának helyszíneit. Ebben éppúgy szerepel Salgótarján, Tiszafüred, Nyíregyháza, Debrecen, Győr, Budapest, Veszprém, Szekszárd, Szeged, Hódmezővásárhely, mint Szigetvár, Körmend és Békéscsaba. A békési megyeszékhelyen szeptember 27-én, jövő csütörtökön 18 órakor az Ipartestület Kossuth téri épületének nagytermében lesz a Magyar Gárda fóruma.

Mint a korábbi híradásokból tudni, több helyütt – Szolnokon, Kecskeméten és Miskolcon – előzetesen megtagadták, vagy utólag visszamondták a Magyar Gárda által lefoglalt helyek bérbeadását. Valószínűleg erre, és az ennek nyomán kibontakozott országos tiltakozóakcióra adandó válasz a Magyar Gárda most meghirdetett „Csak azért is országjárás!” című, ezek szerint Békés megyét, Békéscsabát érintő akciója.

„Ilyen súlyosnak ítéljük a helyzetet”

– A Békéscsabai Zsidó Hitközség elöljárósága megvitatta az ügyet, és döntést hozott. Az adott napon a mellünkre kitűzött sárga csillaggal megjelenünk, és csöndes demonstráció keretében szelíden körbefogjuk a békéscsabai Ipartestület épületét. Nem elképzelhetetlen, hogy akciónkhoz más városokból, akár külföldről is érkeznek hozzánk bennünket támogató hitsorsosaink. A helyzetet olyan súlyosnak ítéljük meg, hogy a tiltakozásnak e figyelemfelhívó változata mellett döntöttünk – nyilatkozta a Hír6-nak Moskovits Sándor, a helyi zsidó hitközség vezetője.

Ehhez hozzátette, nem zsidó embertársaikat is várják támogatóként a csöndes tiltakozóakcióhoz. – Azokban a vészterhes időkben Dániában tiltakozásképp mindenki kitűzte a mellére a sárga csillagot, ilyen alapon minden jó szándékú ember csatlakozását elfogadjuk – mondta munkatársunknak Moskovits Sándor. Aki egy felvetésünkre válaszolva megjegyezte, akár több száz sárga csillaggal tiltakozó ember is összegyűlhet szeptember 27-én Békéscsabán, az Ipartestület székháza előtt, de atrocitásra, rendbontásra semmiképp sem számít.

Beindulnak a védekező reflexek?

Moskovits a Magyar Gárdával kapcsolatban megjegyezte, hogy annak megalakulása félelmet keltett a Békéscsabai Zsidó Hitközségen belül. Ehhez hozzáfűzte, nem téveszti meg őket, hogy az abban részvevő aktív tagok kevesen vannak, hiszen volt időszak, amikor a hasonló nézeteket vallók nem voltak sokan, és mégis tragédia lett a történet vége.

– Bármilyen furcsán hangzik, van abban valami jó is, hogy a Magyar Gárda színre lépett, mert beindultak a demokratikus társadalom védekező reflexei – mondta Moskovits Sándor.

A fejleményekre az MTI-nek reagálva a békéscsabai Ipartestület épületét működtető Kertész János elmondta, korábban megegyeztek a fórum szervezőivel a nagyterem bérbeadsáról, de mivel nem kívánnak politizálni, így azt visszamondják. A távirati irodának nyilatkozó Samu Tamás Gergő elmondta, másik helyszínen, de megtartják a jövő csütörtökre tervezett rendezvényüket.

A legújabb fejleményekkel kapcsolatban Moskovits Sándor a Hír6-nak elmondta, hogy telefonon megkereste őt a hírrel kapcsolatban Feldmájer Péter, a Magyar Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) elnöke, és érdeklődött a békéscsabai hírek felől.

Kérdésünkre Moskovits Sándor elmondta, egyelőre nem született döntés arról, hogy ha más békéscsabai helyszínen tartja a fórumát a Magyar Gárda, akkor ott tiltakoznak-e.

 – Ennek eldöntésére még van egy hetünk, mindenesetre a problémára felhívtuk a figyelmet – fogalmazott a Hír6-nak a csabai zsidó hitközség vezetője.

Bod Tamás

*****

Kertész János, a helyi ipartestület vezetője a távirati iroda érdeklődésére elmondta, hogy a rendezvény helyi szervezőjével valóban megállapodtak, ám az ipartestület nem kíván politizálni, ezért visszalépnek a bérbeadási szándékuktól.

(Forrás: www.hir6.hu, MTI)

[popup][/popup]