Megújult a győri zsinagóga épületegyüttese

Írta: Szombat - Rovat: Archívum

Forrás: Kultúra.hu

2007. december 30. A Széchenyi István Egyetem kezelésében lévő egykori győri zsinagóga épületszárnyainak felújításával befejeződtek a rekonstrukciós munkák az épületegyüttesben – mondta az egyetem titkárságvezetője szombaton az MTI-nek.

Winkler Csaba tájékoztatása szerint a felsőoktatási intézmény 100 millió forinttal járult hozzá a XIX. század második felében a késő historizmus és a szecesszió stílusában épült zsinagóga s a hozzá kapcsolódó két épületszárny, valamint a díszudvar megszépítéséhez.

Koncert a győri zsinagógában

A műemléket viszontagságos évtizedek után az 1990-es években a tetőrekonstrukció mentette meg a folytonos beázástól, a pusztulástól. A teljes körű felújítást, a belső terek restaurálását követően 2006 nyarán adták át a minden ízében megszépült zsinagógát, amely ma kulturális célokat szolgál. A templomtérben koncerteket tartanak, s falai között talált méltó otthonra a Vasilescu-gyűjtemény, amelynek gerincét az Ország Lili festőművész munkásságát felölelő különleges képanyag alkotja.

A zsinagóga több mint 471 millió forintos beruházásból újult meg másfél év alatt. Az állami forrásból érkezett 450 millió forintos címzett támogatáshoz több mint 21 millió forintot tett hozzá a város. A győri önkormányzat a zsinagógát a Széchenyi Egyetem kezelésébe adta, a felsőoktatási intézmény azóta jelentős összegeket költött a hozzá tartozó épületrészek és a környezet rekonstrukciójára.

támogatás
Pop up banner
[popup][/popup]